
Un nou program guvernamental – „O familie, o casă”
Programul „Prima Casă”, care a împlinit deja 10 ani de la lansare, ar putea fi înlocuit prin „O familie, o casă”, un nou program guvernamental al cărui proiect legislativ a fost lansat recent în dezbatere publică de către Ministerul Finantelor Publice.
Conform notei de fundamentare a ministerului de resort, de la lansarea Programului „Prima Casă”, în anul 2009, până la finele lunii martie 2019, au fost acordate 270.641 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 24 037,14 milioane lei.
Viitorul program guvernamental „are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat sau prin obținerea de către cumpărător a unei prime de la stat, pentru achiziția de locuințe noi, urmând a avea astfel un efect antrenant în economie prin încurajarea cumpărării de locuințe noi sau utilizate de cel mult 5 ani de la data finalizării construcției”.
1. Ce prevede noul proiect legislativ?
Conform proiectului lansat în dezbatere publică de către MFP, locuințele eligibile pentru finanțarea prin program trebuie să aibă destinația de locuință, o suprafață utilă de minimum 50 mp și maximum 100 mp, trebuie să fie alcătuite din cel puțin 2 camere de locuit.
Locuințele trebuie să aibă o vechime de cel mult 5 ani de la data finalizării construcției (reprezentând data procesului verbal de recepție). Sunt eligibile și locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului. Astfel, programul va stimula și lucrările de consolidare a construcțiilor mai vechi, care vor prezenta un plus de siguranță pentru locatari.
2. Cine sunt beneficiarii eligibili
Conform proiectului MFP, beneficiarii Programului sunt persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) O persoană sau o familie, formată din cel puțin doi membri adulți sau din minimum un adult și un copil, nu poate deține decât un credit finanțat prin Program sau Programul „Prima casă”;
b) Veniturile nete ale persoanei sau familiei la data solicitării creditului garantat nu pot depăși valoarea de 8.000 lei pe persoana, 10.000 lei pentru o familie cu doi membri sau o familie formată dintr-un adult și un copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formată dintr-un adult și doi copii, și 12.000 lei pe familie formată din doi adulți și minimum doi copii. Sunt luați în considerare și copii aflați în plasament definitiv în cadrul familiilor sau unui asistent maternal;
c) Vârsta beneficiarilor Programului este de maximum 55 ani.
Beneficiarii vor putea accesa acest nou program guvernamental și pentru achiziția unei locuințe mai mari decât cea deținută la momentul solicitării (dar nu mai mare de 100 mp utili), cu condiția renunțării la vechea locuință până la data obținerii finanțării cu garanția statului.
3. Condiții de finanțare
Conform proiectului legislativ propus pentru dezbatere publică, Programul „O familie, o casă” va putea fi accesat în următoarele condiții financiare:
– Durata creditului garantat este de maximum 20 ani;
– Costul creditului este de 5,5% pe an, pe toata durata creditului garantat de stat. In costul creditului nu se includ costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat de MFP către FNGCIMM, după caz. Nu se accepta nici un comision sau alt cost perceput cu excepția celor prevăzute de prezentul act normativ. Pentru creditele acordate pe o perioadă care depășește 10 ani, inclusiv perioada de grație, băncile pot solicita reevaluarea costului creditului doar în cazul în care Indicele de referință a creditelor de consum – IRCC – pentru trimestrul în care se atinge maturitatea de 10 ani, la care se adaugă marja de două puncte procentuale, depășește valoarea de 6,5 puncte procentuale.
– În cazul locuințelor cu valoare mai mica sau egala cu 570.000 lei, avansul minim este cuprins între 5% – 10% din valoarea creditului garantat de stat, cu posibilitatea beneficiarului de a opta pentru un avans mai mare de 10%, acesta reprezentând diferența dintre prețul de achiziție a locuinței rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare și finanțarea garantată.
– Pentru locuințele care depășesc valoarea de 570.000 lei avansul minim este cuprins între 28.500 lei – 57.000 lei
– Garanția se acordă în numele și contul statului în proporție de 80% din valoarea creditului/finanțării, cu excepția dobânzilor, comisioanelor si spezelor bancare
– Locuința achiziționată prin Program se constituie ca garanție exclusiv în favoarea statului
– Beneficiarii dispun de o perioada de grație de 60 de zile, cumulat pe parcursul unui an, pentru plata dobânzii și a ratei de capital.
Concluzii
Noul program guvernamental va impulsiona, cu siguranță, segmentul rezidențial, în ceea ce privește locuințele noi. Sumele acordate sunt mai generoase față de actualul program „Prima casă”, care limitează cumpărătorii la 57 000 euro pentru locuințele mai vechi de 5 ani sau la 66 500 euro pentru locuințele mai noi de 5 ani.
„O familie, o casă” va avea plafoane mărite până la aproximativ 120 000 de euro, însă va limita cumpărătorii în privința vechimii locuinței.
Până acum, prin „Prima Casă”, puteau fi achiziționate atât locuințe noi, cât și unele mai vechi. După ce proiectul de lege supus dezbaterii publice va fi adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial, pentru achiziționarea de locuințe mai vechi de 5 ani, cumpărătorii vor avea la dispoziție doar creditele ipotecare acordate de către bănci.
Așadar, dacă în momentul de față vă doriți achiziționarea unei locuințe mai vechi de 5 ani prin programul „Prima casă”, ar trebui să vă grăbiți, cât acest program mai este în vigoare.