"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Reprezentarea exclusivă în tranzacțiile imobiliare

Cei mai mulți dintre români încheie o tranzacție imobiliară o dată în viață. În momentul în care hotărăsc să cumpere sau să vândă o proprietate, majoritatea cred ca este mai simplu să apeleze la serviciile mai multor agenții imobiliare, convinși că așa au cele mai multe șanse de a-și vinde sau cumpăra proprietatea deținută sau dorită, după caz.

Un contract de reprezentare exclusivă unică este contractul prin care agenția imobiliară deleagă un agent pentru a reprezenta exclusiv interesele unui client vânzător sau cumpărător, într-o tranzacție imobiliară.

Spre exemplu, multi proprietari cred că dacă semnează un contract cu o singură agenţie, îşi limitează opţiunile și vor avea mai puțini clienți. Agenţia cu care s-a semnat un contract de reprezentare exclusivă poate colabora cu alte agenţii de pe piață, care pot găsi un cumpărător, pentru acest lucru clientul nu trebuie să plătească nimic în plus. Când se va încheia tranzacţia, agenţiile decid procentul care îl împart din comisionul încasat de la vânzător.

De regulă, agentul imobiliar care are o proprietate în excluvitate în portofoliul său îşi informează colegii de la agenţiile concurente şi oferă un procent din comision. In fond, principalul scop este ca proprietatea să fie vândută cât mai repede, la un preț bun, chiar dacă la final comisionul este mai mic. Agentul are tot interesul ca vânzarea să aibă loc, are deja o relatie de încredere cu vânzătorul proprietății și își va folosi toate resursele ca vânzarea să aibă loc.

Prin acest tip de contract, brokerul imobiliar se va obliga să urmărească interesul vânzătorului și chiar mai mult, se obligă contractual să nu primească comisioane sau alte remunerații din partea cumpărătorului sau a altor părți implicate în tranzacție. Agentul imobiliar preia toate îndatoririle proprietarului – promovarea proprietăţii, răspunsul la telefoane, selectarea vizitatorilor, programarea vizionărilor, negocierea preţului, pregătirea dosarului pentru tranzacţie, asistenţa oferită cumpărătorului în alegerea notariatului, a băncii. În schimb, proprietarul se angajează să nu mai colaboreze cu alți brokeri sau agenții. Reprezentarea exclusivă asigură clientul că va primi cele mai bune servicii și pe agentul imobiliar că va fi plătit pentru eforturile sale.

Lucrezi în prezent cu un agent imobiliar care să îți reprezinte interesele? Dacă vrei să fii reprezentat și interesele tale să fie urmărite, lasă-mi un comentariu sau contactează-mă.

 

 

 

1 Responses to “Reprezentarea exclusivă în tranzacțiile imobiliare”

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

august 2022
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031