"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Totul despre instalația electrică a unei locuințe

Alimentarea cu energie electrică este vitală pentru confortul unei locuințe. Mai mult de atât, nu putem să ne imaginăm viața fără aparatele electrice, începând de la frigider și terminând cu bateria realimentată din rețea a telefonului mobil sau a automobilului. Depindem de curentul electric, iar acesta este esențial pentru a putea beneficia de tot ce ne poate oferi tehnologia.

Totodată , o instalație electrică incorect montată și impropriu calibrată poate duce la accidente și chiar la incendii, astfel că aceasta trebuie realizată după toate regulile de siguranță și eficiență.

1. Cadrul legal

Instalația electrică din locuințe se realizează concomitent construcției în sine și trebuie să fie astfel concepută încât să funcționeze fără defecțiuni majore, timp de 30-50 de ani.

Un alt detaliu care este esențial este instalația să fie corect calibrată, pentru a face față sarcinilor de consum. 

Alimentarea locuințelor cu energie electrică se face reglementat, prin respectarea unor normative de calitate și siguranță, dar și a unor norme tehnice ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Este important de știut că proiectarea, executarea,  montarea, verificarea și reparațiile la instalația electrică din locuințe nu pot fi realizate decât de personal autorizat, atestat, iar pentru realizarea efectivă este necesară o atestare eliberată de ANRE.

Articolul 92 din Legea 123/2012, spune ca deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea echipamentelor de măsurare a consumului de energie și a componentelor instalațiilor electrice constituie infracțiune și intră sub incidența legii penale. 

Reglementările în vigoare stabilesc expres care sunt categoriile de instalații electrice pentru care este nevoie de atestat:  

  1. instalațiile electrice din interior, respectiv rețeaua electrică, de la punctul de măsurare a consumului până la prize, becuri sau aparatura electrocasnică;
  2. rețeaua și instalațiile electrice de joasă tensiune, care funcționează la o tensiune de 0,4 KV, respectiv 0,23 KV, care sunt utilizate pentru alimentarea directă a consumatorilor casnici aflați în locuințe individuale, colective de tipul blocurilor sau al altor clădiri, care sunt în proprietatea distribuitorului sau a furnizorului de energie electrică;
  3. instalațiile de medie tensiune, care funcționează la tensiuni de 6 KV, 10 KV sau 20 KV;
  4. instalațiile de înaltă tensiune, care transportă energia electrică de la producător către consumatori.

2. Rețeaua electrică: planificare și instalare

Montată corect, cu materiale de calitate și de persoane autorizate, instalația electrică poate funcționa fără niciun fel de deficiențe câteva decenii. Dar pentru a se ajunge la acest rezultat, întreg procesul trebuie gândit în cele mai mici detalii.

Montarea instalației electrice se realizează în stadiul de casă la roșu, în cazul locuințelor noi, dar poate fi complet schimbată și îmbunătățită în orice locuință, dacă instalația veche este depășită, are defecțiuni sau nu mai corespunde normelor ori necesităților. În ambele cazuri, sunt necesare un plan de execuție și un necesar de materiale. 

O rețea electrică bine realizată pleacă de la necesitățile obiective de alimentare cu energie electrică a locuinței, ținând cont de dimensiunea acesteia și luând în calcul anticiparea creșterii consumului. Din acest ultim punct de vedere, o rețea electrică ce se montează azi, va fi calibrată la un consum cu cel puțin 20% peste necesarul actual.

De aici rezulta și primul pas: acela de a stabili un număr de consumatori, necesarul de surse de alimentare, poziția acestora, atât pentru prize și întrerupătoare, dar și eventualele corpuri de iluminat suplimentare (aplice, rețea de spoturi luminoase etc.).

În locuințele mari, unde numărul aparatelor electrice este mare, este recomandat ca rețeaua să fie gândită pentru a putea susține alimentarea marilor consumatori (plite electrice, sisteme de încălzire pe curent electric, uscătoare de rufe, băi și dușuri cu hidromasaj). 

O soluție abordată frecvent, mai ales în cazul caselor și apartamentelor din ansamblurile rezidențiale noi, este aceea de a monta o instalație electrică separată pentru aparatele cu putere foarte mare, prezente în mod obișnuit în locuințele moderne. Un avantaj al acestora este eliminarea riscului incidentelor prin suprasarcină, iar în caz de avarie, curentul se va întrerupe doar într-o parte din echipamente.

Ce cuprinde o rețea electrică: 

  • panoul electric – are rolul de a distribui și proteja de suprasarcină rețeaua, în ansamblul ei, și aparatele electrice, prin intermediul siguranțelor electrice instalate; 
  • contorul electric – instalat doar de personal autorizat, în urma unui contract încheiat între locatar și firma de furnizare a energiei electrice este dispozitivul care măsoară și înregistrează consumul de energie electrică a locuinței și care se montează obligatoriu între sursa de tensiune care alimentează locuința și panoul electric din casă;
  • circuitele electrice – reprezintă conductorii electrici de la sursa de tensiune la punctele de consum (priză, surse de lumină), care se montează în pereții casei, în canale speciale orizontale și verticale, în momentul în care structura pereților este complet uscată, traseele respective fiind prevăzute în proiectul de construcție al casei; 
  • ramificațiile și duzele acestora – reprezintă punctele de bifurcație ale conductorilor electrici, în mod ideal, fiind separate cele care alimentează prizele de cele care alimentează sursele de lumină;  
  • prize și întrerupătoare ca puncte finale ale rețelei, destinate conectării consumatorilor electrici. 

În același timp, cu acest plan și cu montarea rețelei, trebuie să se stabilească numărul de prize necesare în fiecare cameră, poziția și înălțimea lor. Nu există un număr minim sau maxim de întrerupătoare, acesta depinde de dimensiunea și destinația încăperii, ideal fiind să existe cel puțin două prize în fiecare cameră. 

Găsirea locului adecvat pentru montarea prizelor elimină utilizarea prelungitoarelor și a triplu ștecherelor, care nu sunt nici sigure, nici estetice. La fel de importantă este stabilirea numărului necesar de prize în încăperile unde se află mulți consumatori (în bucătărie, de exemplu), precum și dacă și unde se montează prizele în baie. 

Din punctul de vedere al siguranței, este bine ca un consumator de putere mare să corespundă unei singure surse de alimentare, fiind de dorit evitarea alimentării dintr-o singură priză a două sau mai multe electrocasnice mari consumatoare de energie. 

Trebuie luat în calcul și modul în care se face izolarea conductorilor electrici în structura pereților, mai ales în cazul celor din interior, care nu sunt realizați din zidărie. Materialele izolatoare trebuie să fie sigure și rezistente la căldură, ignifuge și să nu permită scurgeri de curent electric. Frecvent, sunt utilizate canalele realizate din sticlă, PVC sau ceramică. Totodată, este bine de știut că există mai multe tipuri de conductori electrici, pentru diferite segmente ale rețelei electrice. 

Este extrem de important ca siguranțele electrice montate în panoul electric să fie dimensionate corect, raportat la un consum maxim suportat de rețeaua căreia le corespund. Siguranțele calibrate incorect fie vor întrerupe alimentarea frecvent și inutil, fie vor duce la supraîncărcarea rețelei și la potențial risc de incendiu, prin apariția de incandescență în conductorii electrici. 

La fel de important este ca montarea instalației electrice în camerele cu umiditate ridicată (baie și bucătărie, dar și surse aflate în exteriorul casei) să se facă folosind sisteme de izolare specifice pentru medii umede, iar prizele instalate să fie protejate de contactul direct cu vaporii de apă și apă, atunci când nu sunt conectați cu un consumator. Totodată, normele de siguranță impun ca instalația de alimentare cu gaz și rețeaua electrică să fie montate la distanță, ideal, în pereți diferiți. 

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

decembrie 2024
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031