Dobânzile creditelor ipotecare vor crește în 2022
Măsura de creștere a IRCC va intra la începutul anului 2022, iar asta poate duce la o scumpire a creditării în țara noastră.
Acest indicator nu este singurul care influențează cât de scump poate fi un credit ipotecar. Mai precis, dobânda totală a unui credit mai este formată și de marja de profit a băncii, care variază de la o bancă la alta, în funcție de tipul creditului, dar și în funcție de cât profit vrea să scoată o bancă.
Setul de condiții de creditare influențează valoarea marjei de profit. Spre exemplu, băncile care impun o marjă mai mică, au un set de reguli mai riguros, astfel încât banca își asigură câștigul nu prin impunerea unei dobânzi mai mare, ci prin selectarea clienților care dovedesc o bonitate mai mare.
Dinamica pieței este un alt factor important care influențează și dobânzile. Dincolo de alți indici precum ROBOR sau inflație, cererea pentru creditare joacă un rol important. În ultimul an, atât marja băncilor, cât și IRCC au fost coborâte, iar în condițiile în care cererea pentru case a crescut, băncile au încercat să vină în întâmpinarea clienților, oferind credite ceva mai ieftine, în speranța că-și vor atrage cât mai mulți clienți.
Dobânzile creditelor din România au scăzut în ultimii 2 ani, iar accesibilitatea a crescut, principalele motive fiind scăderea costurilor de creditare, dar și creșterea bugetelor clienților.
Anul 2019 a început cu o medie de dobândă pentru credite de 6,3%. Anul 2020 a început cu o medie de dobândă din sistemul bancar de 5,22%, iar anul 2021 a început cu o medie de dobândă de 4,83%. La nivelul trimestrului actual, adică T4 2021, avem o medie de dobândă de 3,68%.
Dobânda este formată din două elemente:
- Indicatorul de Referință al Creditelor de Consum sau IRCC, care este un frățior al ROBOR-ului, care se reflectă în piață în creditele acordate gospodăriilor.
- Marja fixă a băncii. S- a constatat o scădere din a doua jumătate a anului 2020 până acum pe ambele paliere, atât dobânda de referință, cât și marja băncii. Avem o marjă a băncii medie de 2,6%, față de o medie de aproape 3% în 2020.
De la 1 ianuarie IRCC va crește la 1,17%. Asta înseamnă automat o creștere a costurilor de creditare, dar specialiștii spun că nu trebuie să ne panicăm, pentru că și cu această creștere, creditele nu se vor scumpi mai mult decât erau anii anteriori.
În ultima perioadă, atât IRCC când și marja fixă au scăzut. Dacă IRCC este un indice asupra cărora băncile nu au control, fiind stabilit de BNR, marja fixă este ceva ce o bancă poate regla de la sine putere. Este o componentă a creditării care a tot fost ajustată în ultimii ani, iar scăderea a venit pe fondul concurenței dintre bănci.
Acest element poate fi folosit pentru a compensa pentru creșterea IRCC, dacă o bancă vrea să-și creeze un avantaj concurențial.