"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Tipuri de structuri de rezistență a construcțiilor

Siguranța persoanelor care locuiesc într-o casă o perioadă lungă de timp este deosebit de importantă și depinde de o serie de elemente ce trebuie realizate fără compromisuri, într-o îmbinare perfectă.

Încă de la faza de proiect, o locuință nouă trebuie prevăzută cu o structură de rezistență adaptată atât zonei, cât și specificului clădirii. În articolul de azi, voi împărtăși cu voi elementele care alcătuiesc o structură de rezistență, factorii care influențează alcătuirea acesteia și principalele tipuri de structuri de rezistență a construcțiilor.

1. Ce este o structură de rezistență?

Prin experiența obținută de-a lungul anilor, cu fiecare eșec și cu fiecare succes din domeniu, constructorii au reușit să definească principiile și elementele care ajută la edificarea unei structuri de rezistență cât mai viabile.

În continuare, vă prezint componentele unei structuri de rezistență:

A) Fundația: amplasată sub nivelul solului, aceasta are rolul de a prelua şi de a devia spre pământ atât încărcările generate de clădire, cât și propria greutate.

B) Pereții portanți: aceste elemente de rezistenţă, construite în plan vertical, sunt necesare pentru preluarea şi transmiterea încărcărilor construcției, prin intermediul planşeelor, grinzilor și acoperişului.

C) Stâlpii: planşeele și grinzile se sprijină pe stâlpi, iar aceștia din urmă preiau tensiunile și adaugă la acestea greutatea proprie, pe care o trimit spre fundație.

D) Planșeele: aceste elemente de rezistenţă plane, construite în plan orizontal, au rolul funcțional de a compartimenta clădirea pe verticală. Planșeele nu doar închid partea superioară a structurii, ci o și împart în niveluri.

E) Grinzile: indiferent că sunt dispuse în plan orizontal sau înclinate, aceste elemente de rezistenţă se remarcă prin lungimea specifică, ce o devansează pe cea a secţiunii transversale.

F) Scările: aceste elemente constructive fac legătura între etajele clădirii, în plan vertical. Ele sunt folosite și pentru accesul în clădire.

G) Şarpanta: una dintre piesele principale din componența unui acoperiș, aceasta preia greutatea generată de căderile de zăpadă și de vânt, pe care o transferă spre planșeu și ziduri. Șarpanta poate fi construită din lemn, din fier sau din beton armat.

2. Importanța structurii de rezistență a construcțiilor

Importanța structurii de rezistență se leagă, mai ales de nevoia ca locatarii construcției să fie protejați în fața cutremurelor, intemperiilor și vibrațiilor transmise către fundație și ziduri, din cauza vecinătății cu o stradă intens circulată sau cu o linie de tramvai.

Totodată, structura de rezistență are rolul de a prelua încărcarea generată inclusiv de propria greutate, la care se adaugă cea produsă de celelalte elemente ale construcției. Toate acestea pot fi potențate de efectele survenite în urma fenomenelor meteo de mare intensitate sau de factorii de proximitate.

În final, greutatea pusă asupra construcției (de mobilier, de electrocasnicele mari și de instalațiile sanitare, dar și de locatari) este preluată tot de structura de rezistență, care o deviază către fundația clădirii.

3. Tipuri de structuri de rezistență a construcțiilor 

În alegerea tipului de structură de rezistență al unei anumite clădiri, nu se vor lua în calcul preferințele personale ale fiecăruia, ci anumite elemente. Mai exact, atât compartimentarea pe verticală, cât și cea pe orizontală, în funcție de destinația clădirii, vor influența tipul clădirii, pentru condiții de exploatare și de confort optime. Tipul fundației va fi condiționat de amplasamentul clădirii, iar la acest criteriu, se adaugă regimul de înălțime al construcției, materialele folosite pentru execuție și tehnologia aferentă. Astfel, tipurile de structuri folosite cel mai frecvent sunt cele de mai jos.

  • Structura în cadre și beton armat

Aceasta este structura datorită căreia încărcătura sau forțele seismice din planșeele sprijinite de grinzi sunt preluate de stâlpii și grinzile din beton armat. La rândul lor, stâlpii sunt susținuți de fundație. În cadrul acestui tip de structură, pereții exteriori nu au rol funcțional, iar întregul ansamblu are o foarte bună rezistență seismică și la alunecările de teren.

  • Structura din zidărie portantă

Față de structura în cadre și beton armat, cea din zidărie portantă direcționează încărcările și forțele seismice către pereții construcției.

Este folosită mai ales în cazul clădirilor destinate locuirii, această structură folosește ziduri din cărămidă, întărite cu centuri din beton armat și delimitate pe verticală de planșee, construite și ele din beton armat. Marele avantaj al acestei structuri este dat de costurile mici, la care se adaugă eficiența termică foarte bună.

  • Structura metalică

Tipul de structură metalică este rapid de realizat și accesibilă direcționează încărcările și forțele seismice către pereții autoportanți. Aceștia sunt realizați din profile laminate din tablă galvanizată și ambutisată. Prinderea elementelor structurale se face cu ajutorul unor dibluri autoforante sau al pop-niturilor. Pentru contracararea fenomenului de flambaj al elementelor verticale lungi, structurile metalice prezintă montanți orizontali.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie, 2021
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031