"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Cadrul legislativ și rolul fondului de rulment

Fie că esti proprietarul unui apartament, fie că stai în chirie, cu siguranță esti familiarizat cu termenul fond de rulment. De regulă, el este inclus în plata întreținerii și este achitat de fiecare proprietar în parte.

Ce este fondul de rulment, care este rolul său și cum se calculează acesta vă voi povesti în cadrul articolului de azi.

1.  Cadrul legislativ

Pe data de 28 septembrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 196 a asociațiilor de proprietari, în care se prevede în mod expres că este obligatorie constituirea unui fond de rulment.

În această lege, la CAPITOLUL VII – Veniturile și cheltuielile asociației de proprietari, vei putea găsi aspectele juridice, economice și tehnice, cu privire la rolul și modul de plată al fondului de rulment. De asemenea, metodele de aplicare ale fondului de rulment sunt definite și prin Hotărârea Nr. 1588 din 19 decembrie 2007.

2. Ce este fondul de rulment

Fondul de rulment este o plată anticipată pe care tu, ca proprietar, o depui la Asociația de Proprietari de care aparții, în vederea achitării serviciilor oferite de furnizori (de exemplu, furnizorii de curent electric, internet și cablu, la bloc).

Analizand textul legii,observăm că fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea acestuia se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.

Fondul este menționat pentru fiecare apartament în parte, într-un registru special, trebuie să fie raportat la nivelul celei mai mari întreţineri din bloc și se stabilește doar de către adunarea generală.

3. Rolul fondului de rulment

Acest fond de rulment este ca un fond de siguranță, de care proprietarii beneficiază pentru a putea achita furnizorii de utilități, în cazul în care ar apărea probleme, pe viitor. Este folositor asociației de proprietari pentru a putea gestiona mai ușor bugetul propriu.

Conform legii nr. 196/2018, fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare, înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior.

În cazurile în care avem o asociație de proprietari nou înființată, fondul de rulment se stabilește prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari, echivalente ca mărime.

4. Cum se calculează fondul de rulment

Fondul de  rulment se poate calcula în funcție de:

●       natura serviciului facturat (cheltuielile pentru întreținerea liftului, încălzire, gaze, electricitate, apă);

●       numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului;

●       cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună (în funcție de suprafața utilă a apartamentului).

De obicei, cota-parte indiviză se calculează adunând suprafețele utile ale tuturor apartamentelor de pe scară și împărțind suprafața utilă la acest total. Rezultă un procent care se înmulțește cu valoarea cheltuielii repartizate.

Să luăm următorul exemplu, dacă într-un bloc cu o suprafață utilă totală de 750 mp există 30 de apartamente cu doua camere, cu suprafața utilă de 35 mp, cota-parte pentru aceste tipuri de apartament va fi de (35/750) x 100 = 4,6. Totalul la cota-parte pe scară este 100%. Astfel, pentru a calcula o factură de 1500 lei, avem (1500 x 4,6)/100, adică fiecare apartament de două camere va avea un fond de rulment de 69 lei.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

septembrie, 2021
L Ma Mi J V S D
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930