"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Idei pentru amenajarea băilor mici

În general când vine vorba despre amenajarea bailor mici, majoritatea oamenilor se gândesc la culori, ce fel de texturi și nuanțe să aleagă pentru faianță și gresie.

Așa că dacă vrei să-ți amenajezi singur baia, cel mai simplu este să alegi același format de plăci, cu aceleași dimensiuni pentru faianță și gresie. Sau, măcar faianța să aibă una dintre laturi la fel ca și gresia. Pentru că montajul va fi mult mai plăcut ochiului, mult mai ordonat. Practic, plăcile de gresie pot fi aliniate pe verticală cu cele de faianță.

Pentru a crea senzația de spațiu poți folosi plăci ceramice glazurate, care reflectă lumina, dar pentru o stare de confort, adică să nu dezvolți o obsesie pentru curățenie, poți alege plăci ceramice mate, porțelanate (colorate în masă).

De asemenea, alege rosturile în nuanța cea mai apropiată de cea a plăcilor, în caz contrar, nu vei face decât să scoți în evidență mai mult caroiajul dat de rosturi, ceea ce nu-ți dorești într-o baie mică.

Este important să alegi culori cât mai deschise și neutre și în niciun caz închise.  De asemenea, chiar dacă inițial baia ți se va părea plictisitoare în aceeași nuanță peste tot sau în maximum două culori, crede-mă că după ce o vei folosi poți adăuga culoare prin prezența prosoapelor spe exemplu, a covorașului de baie sau prin mobilier. Așa că alege cât mai simplu și mai neutru totul în baie la nivelul suprafețelor mari și nu o să-ți pară rău deloc.

Te poți juca oricând cu texturi, adică să ai în zona de duș o faianță albă cu model simplu, dar pe peretele alăturat faianță albă cu model în relief ori care imită cărămida. Deci, mai degrabă te joci cu texturile, decât cu nuanțele. Este mai indicat să alegi nuanțe cât mai apropiate de cele naturale (nisipiul, gri, bej, alb-ivoar, alb) care să-ți dea o stare de calm.

După ce ai ales tipul de materiale de finisaje și a formatului lor, ai în vedere zonele unde e chiar nevoie de a proteja suprafețele. Spre exemplu, în zona de cadă și duș nu ai nevoie de placare până în plafon. Te poți opri cu placarea la nivelul superior corespondent liniei de deasupra ușii interioare (pentru a păstra o proporție plăcută ochiului).

Dacă în locuința ta baia este mică ca și înălțime și zona de cadă sau duș este opusă intrării, da, poți merge cu placarea până sus pentru a accentua înălțimea. În rest, în zonele unde nu ajunge apa (adică mai sus de 2 m în zona de duș, cadă), poate fi folosită vopsea lavabilă, cu atât mai mult cu cât ai și fereastră, deci unde există ventilație naturală.

Apoi, în zona chiuvetei de multe ori poți avea doar oglindă supradimensionată (care e în loc de faianță) și mobilier, deci nu e musai să ai și faianță. Dacă oglinda este mai mică, atunci ai nevoie de faianță în zona dintre lavoar și oglindă, dar nu mai sus de oglindă. La fel, în dreptul vasului wc nu e nevoie de placare până sus. E suficient să aliniezi placarea la rezervorul îngropat (care poate ajunge la circa 110 cm înălțime) sau poți lua ca reper, în lipsa rezervorului, înălțimea la care se montează lavoarul la circa 75-80 cm la care mai adaugi 20 cm pentru spațiu dintre lavoar și oglindă.

Un alt element important este tipul de iluminat, pe lângă cel central, într-o baie e bine să ai și iluminat și deasupra oglinzii, cu atât mai mult cu cât îți lipsește fereastra.

Tipul de mobilier il alegi dupa terminarea finisajelor și nu înainte. De ce? Pentru că de multe ori instalarea obiectelor sanitare îți poate reduce din dimensiunile pe care știai că le ai. Așa că înainte de a alege mobilierul, măsoară încă o dată zona. Ai acum posibilitatea ca mobilierul să încorporeze și lavoarul sau oglinda să fie și spațiu de depozitare. Cert este că cea mai indicată mobilă pentru o baie mică este cea suspendată. Cu cât suprafața de la nivelul pardoselii este mai liberă, cu atât și încăperea va părea mai mare. În rest, ai o mulțime de opțiuni în privința mobilierului și accesoriilor și cu ajutorul lor chiar pot schimba radical nu doar cum arată o baie, ci mai ales cum te simți în ea. 

Tu cum ai ales sa-ti amejezi baia? Lasă-mi un comentariu și spune-mi părerea ta.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

mai, 2019
L Ma Mi J V S D
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031