"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Distanta constructie fata de vecini 2021

Construirea sau achiziționarea unei locuințe oferă stabilitate pentru tine și familia ta.

Însă, sentimentul de proprietate există în contextul unei comunități pe care ar trebui să o respectăm, dacă dorim să avem un trai armonios cu vecinii. De aceea, în acest sens, Codul Civil reglementează o serie de reguli de construire, care se referă mai ales la limitele minime de distanță față de proprietatea vecină. În continuare, poți citi mai multe despre distanța minimă între clădiri, ferestre, culturi și gard. Totodată, legislația oferă o serie de prevederi legate de accesul la utilități, prezența streșinii și de protejarea intimității vecinului.

1. Cadru legal

Distanța față de proprietatea vecină este reglementată prin legislația în vigoare, respectiv Codul Civil (Legea nr. 287/2009 republicată și actualizată în 2016). De interes sunt următoarele articole:

●       Articolul nr. 611 – reglementarea streșinii;

●       Articolul nr. 612 – distanța minimă în construcții;

●       Articolul nr. 613 – distanța minimă pentru arbori;

●       Articolul nr. 614 – fereastra din zidul comun;

●       Articolele nr. 615 și 616 – fereastra de vedere;

●       Articolul nr. 617 – dreptul de trecere;

●       Articolul nr. 660 – distanța pentru zid, gard și alte despărțituri.

Este important și modul în care este definită distanța în contextul Codului Civil. Astfel, distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de hotar (linia de mejdie), existent pe fața zidului în care se deschide vederea, sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. În cazul lucrărilor neparalele, distanța se măsoară perpendicular, de la cel mai apropiat punct al lucrării de linia de hotar și până la această linie.

2. Distanța minimă în construcții

Dacă vrei să îți ridici o casă pe terenul tău, legea te obligă să respecți o distanță minimă față de proprietatea vecină. Conform articolului nr. 612 din Codul Civil, trebuie respectată o distanță de minimum 60 de centimetri față de linia de hotar, adică linia care separă, în acte, proprietățile.

În continuare, voi vorbi despre distanța pentru ferestre și particularitățile sale, distanța dintre pomi și hotar, distanța pentru gard/zid/șanțuri, precum și despre reglementările legate de accesul la utilități și la streașină.

3. Distanța minimă pentru ferestre

Legat de distanța pentru ferestre, există mai multe aspecte care ar trebui luate în calcul. În primul rând, poți monta o fereastră sau o deschidere în zidul comun, cel care desparte proprietățile, doar cu permisiunea vecinului.

Legat de distanța minimă pentru fereastra de vedere, Codul Civil, prin articolul nr. 615, spune că este obligatoriu să menții cel puțin 2 metri între fondul îngrădit sau neîngrădit al vecinului și fereastra pentru vedere, balconul sau alte lucrări similare. De asemenea, fereastra pentru vedere, balconul sau alte lucrări neparalele cu linia de hotar sunt interzise prin lege la o distanță mai mică de 1 metru.

4. Distanța minimă pentru gard, zid și șanțuri

Conform articolului nr. 561 din Codul Civil, vecinii proprietarilor de case de locuit sau terenuri au dreptul și obligația de a îngrădi proprietatea. În acest sens, apare ideea de coproprietate asupra zidurilor, gardurilor, șanțurilor și altor îngrădiri comune.

Orice proprietar are dreptul de a-și îngrădi proprietatea cu gard sau zid, însă poate solicita vecinului să contribuie la cheltuielile aferente zidului comun sau construcției unei despărțituri (de exemplu, o poartă între proprietăți). Dacă vecinul refuză să contribuie la costuri, poți plăti tu pentru costul lucrărilor, iar în acest context, prezumția de coproprietate se stinge, dreptul rămânând la persoana care a plătit construcția zidului/gardului.

O alternativă este solicitarea ajutorului instanțelor de judecată pentru obligarea vecinului de a suporta cota-parte a cheltuielilor aferente zidului/gardului comun.

Mai mult, există limitări legate de îngrădirea prin zid. Înălțimea sa trebuie stabilită de comun acord între vecini, însă nu poate depăși 2 metri înălțime.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iunie 2024
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930