"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Despre rambursarea anticipată a creditului ipotecar

Dacă te afli în situația în care ai reușit să economisești bani și nu știi dacă este bine să faci o rambursare anticipată a creditului cu diminuarea perioadei de creditare sau cu diminuarea ratei bancare,în articolul de azi vă prezint care sunt avantajele.

1. Avantajele unei plăți în avans

Rambursarea anticipată reprezintă plata în avans a unei sume de bani din soldul creditului, oricând înainte de termenul final de rambursare a creditului.

Avantajul rambursării anticipate este că astfel costul creditului se micșorează. Banca nu mai percepe dobânda și comisioanele lunare la sumele rambursate în avans. În urma efectuării unei plăți în avans, graficul de rambursare se reface, iar soldul rămas este reeșalonat pentru perioada mai scurtă rămasă sau pe aceeași perioadă.

Să faci o rambursare anticipată este relativ simplu. Dar unele bănci solicită achitarea unei anumite sume minime (cel puțin o rată), pentru a se lua în considerare rambursarea anticipată. De asemenea, câteva dintre ele au un comision de rambursare anticipată care poate ajunge la 4-5% din suma rambursată.

În final, de ce să rambursezi anticipat un credit? Răspunsul este simplu, poți face economii importante de bani!

2. Rambursare anticipată cu reducerea perioadei de creditare sau cu reducerea ratei?

Dacă vrei să faci o plată în avans, poți opta să depui banii în cont și să mergi la bancă ca să completezi o cerere și să alegi una din cele două variante:

  • Să reduci perioada contractuală, păstrând aceeași rată
  • Sau să reduci rata și să păstrezi aceeași perioadă a creditului

Ai avantaje clar în ambele situații. Reducând rata, diminuezi povara financiară, care poate fi pentru unii un efort financiar prea mare.

În concluzie, daca vorbim doar de bani, suntem mai câștigați dacă reducem perioada, deoarece astfel reușești să economisești dublu față de varianta cu reducerea ratei, în plus scurtezi perioada la acest credit cu 1/3!

De asemenea, trebuie luată în calcul și inflația anuală și faptul că banii se devalorizează în timp, prin urmare 100 de lei în prezent pot să valoreze jumătate din această sumă peste 20-25 de ani.

Dacă alegi să achiți aceeași sumă anticipat, și vrei doar o rată mai mică, avantajul e că îți reduci efortul financiar lunar, ceea ce poate constitui un real avantaj atunci când ai o rată prea mare.

Pe lângă toate acestea, mai trebuie amintit și comisionul de rambursare anticipată care poate să difere de la o bancă la alta. Explicația pentru comision este că băncile încearcă în acest fel să descurajeze clienții să migreze spre ofertele de creditare cu costuri mai reduse.

Comisionul de rambursare poate fi zero în cazul unor bănci, dar care impun o sumă minină de rambursat (de exemplu 10.000 de euro), sau de până la 4-5% din suma rambursată în cazul celor mai multe bănci de pe piață.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031