"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Despre eficiența termică a izolaţiei pentru locuințe

Izolarea termică a locuinței este unul dintre cele mai importante aspecte de care e bine să ții cont atunci când te muți într-o casă nouă sau dacă vrei să îți reabilitezi apartamentul. Aceasta este cea mai eficientă metodă de reducere a costurilor la gaz sau la electricitate, după caz. Potrivit specialiștilor, poți economisi până la 40% din costuri dacă alegi o termoizolație potrivită pentru casa ta.

De asemenea, îți îmbunătățește calitatea vieții și ai parte de confort sporit. Indiferent că este vară sau iarnă, o izolație corect executată păstrează confortul termic adecvat în interior – casa ta va fi răcoroasă vara și călduroasă iarna. În articolul de azi o sa prezint care metodă de izolație termică este cea mai eficientă.

Izolarea termică reprezintă un proces prin care se reduce transferul de căldură dintre două medii sau materiale, astfel încât temperatura din locuința ta să se păstreze la nivelul optim.

Dacă vrei să îți izolezi casa, ar trebui să știi că există atât izolație interioară, cât și exterioară. Amândouă au avantaje sau dezavantaje specifice, însă în funcție de nevoile tale, vei ști pe care să o alegi:

1. Izolația exterioară:

 • mai costisitoare;
 • este un bun hidroizolant;
 • izolează fonic;
 • izolează foarte bine termic;
 • nu impactează spațiul interior;
 • protejează locuința de temperatura din exterior;

2. Izolația interioară:

 • mai accesibilă la preț;
 • izolează fonic;
 • reduce dimensiunea camerei;
 • punerea izolației interioare necesită eforturi mai mari precum demontarea caloriferelor, înlăturarea zugrăvelei;

Potrivit specialiștilor, izolarea exterioară este mai practică. Tocmai de aceea, vorbim mai departe despre materialele utilizate în termoizolare. Cele mai întrebuințate materiale de construcții de pe piața românească în ceea ce privește termosistemele sunt polistirenul și vata minerală.

Polistirenul este cel mai folosit material de termoizolație din România, mai ales datorită prețului accesibil și a faptului că este relativ ușor de montat. Cele mai cunoscute tipuri de polistiren utilizate, cu precădere, la izolația exterioară sunt polistirenul expandat și polistirenul extrudat.

Polistirenul expandat poate fi folosit la construcțiile noi, dar și la renovări, fiind disponibil sub formă de plăci cu diferite grosimi. Polistirenul expandat poate fi aplicat atât la exteriorul clădirii, cât și la interior.

Polistirenul extrudat este mai dur decât cel expandat. De cele mai multe ori este folosit în interior, mai ales la izolarea podelei – este așezat între placa propriu-zisă și parchet. El are diverse avantaje care-l fac o soluție de luat în seamă precum absorbția de apă, rezistența la compresiune, elasticitatea sau permeabilitatea la vapori.

3. Vata minerală

Este al doilea cel mai utilizat material de construcții la izolarea termică pe tot cuprinsul României. Asemenea polistirenului, vata minerală este de două tipuri: vată minerală de sticlă și vată minerală bazaltică. Ambele tipuri pot fi utilizate pentru izolarea termică a unei case (din cărămidă sau BCA) sau la izolația termică a blocurilor.

Caracteristicile comune ale vatei de sticlă și ale vatei bazaltice sunt:

 • sunt incombustibile (nu ard);
 • sunt rezistente la apă;
 • sunt durabile;
 • izolează termic foarte bine;
 • izolează acustic foarte bine.

4. Polistiren sau vata minerală de sticlă?

Comparația dintre cele două tipuri de materiale de construcții sugerează că vata minerală, datorită însușirilor sale, protejează mai bine împotriva zgomotelor și a focului decât polistirenul. De asemenea, vata minerală permite pereților să „respire” mult mai bine decât polistirenul.

Un mare avantaj al vatei minerale este acela că nu arde, spre deosebire de polistiren, care este doar ignifugat, adică este tratat pentru a întârzia într-o bună măsură arderea. Totodată, vata minerală rezistă mai bine în timp față de polistiren. Acesta poate să se topească treptat, în timp, din cauza expunerii la căldură.

Singurul aspect la care polistirenul este superior vatei minerale este cel al prețului (adică este mai ieftin), dar, pe termen lung, nu este o investiție câștigătoare deoarece, cum am afirmat și mai sus, polistirenul se degradează mult mai repede decât vata minerală și trebuie înlocuit mai des.

În final, putem concluziona că cea mai eficientă izolație pentru casă este cea bazată pe vata minerală. Deși necesită un efort financiar mai important decât izolarea pe bază de polistiren, folosirea vatei minerale are mult mai multe avantaje pe termen lung

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie, 2021
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031