"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Casa inteligenta-solutie pentru o „calitate mai buna a vietii”

Noțiunea de casa inteligenta este veche inca de acum 100 de ani.

Primul proiect de casa care se adapta nevoilor celor care locuiau intr-un anumit spatiu a aparut in anii 1920, deschizatorul de drumuri fiind celebrul arhitect Le Corbusier.

1. Ce este o casa inteligenta (Smart Home)

Sistemul unei case inteligente include, printre altele, de la banalele sisteme de securitate si interfoane video pana la sisteme de securitate cu senzori de miscare (unele au incorporate chiar si o camera video) si sisteme de detectare a inundatiilor, sisteme de incuiere electronica sau reglarea temperaturii. Exista inclusiv sisteme legate la smartphone care, atunci cand iti suna dimineata alarma, declanseaza programul de preparare a cafelei.

2. Cate tipuri de case inteligente exista?

In cartea Inside the Smart Home, Frances Aldrich imparte casele inteligente in cinci categorii:

A. Case care contin obiecte inteligente – acele case in care exista obiecte ineligente (in general, electrocasnice si aparate de entertainment);
B. Case care includ aparate inteligente care comunica intre ele;
C. Case conectate – acele case care includ retele ce pot fi accesate si modificate chiar si de la distanta (de exemplu, un sistem de supraveghere cu un feed live direct pe telefon sau de aprindere a luminilor in casa atunci cand esti plecat, pentru a tine hotii la distanta);
D. Case care invata – case in care iti vezi de activitatile de zi cu zi si care reusesc dupa cateva zile sau saptamani sa iti anticipeze nevoile (de exemplu, sa aprinda lumina la baie la ora 7:30);
E. Case atente – aceste case iti inregistreaza frecventa cu care folosesti anumite aparate prin casa si utilizeaza aceste date pentru a anticipa nevoile viitoare (de exemplu, iti coboara jaluzelele dimineata).

3. Ce poti controla prin sistemele Smart Home

In continuare, va prezint fiecare aspect ce poate fi controlat cu o astfel de tehnologie!

  • Sistemul de control al temperaturii

Folosirea smart a capacitatii de incalzire a casei tale te va ajuta nu doar sa te bucuri de temperatura potrivita in orice moment al zilei, ci si sa contribui la reducerea costurilor aferente incalzirii. Poti reduce factura cu pana la 30%.

  • Sistemul de securizare a locuintei inteligente

Este unul dintre cele mai importante atribute ale unei case inteligente pentru multi dintre noi. Un sistem de securizare incorporat intr-o casa inteligenta combina senzorii de incendiu cu sistemul de alarma, supravegherea video si audio si controlul de la distanta al acestora, informandu-te despre existenta unei posibile probleme, chiar daca te afli la cateva mii de kilometri distanta. Odata ce sistemul de securitate detecteaza un eveniment necunoscut, iti va oferi o notificare si posibilitatea de a lua o masura: blocarea usilor, apelarea la firma de paza sau pornirea unui sistem de stingere a incendiului (daca senzorii detecteaza fum in locuinta).

  • Sistemul de control al accesului

Cu ajutorul unui astfel de sistem poti restrictiona accesul in anumite incaperi din casa – de exemplu, sa nu permiti copiilor accesul la biroul tau. Poti face acest lucru cu ajutorul un sistem de control al accesului pe baza de coduri unice.

De asemenea, un astfel de sistem este responsabil pentru deschiderea automata a garajului sau pentru blocarea yalei de la usa daca o persoana neautorizata forteaza usa (familia poate avea acces prin identificare biometrica sau prin amprenta).

  • Sistemul de control al luminilor din casa

Un astfel de sistem iti permite sa controlezi iluminatul din casa, chiar daca esti sau nu la domiciliu. Principiul de baza al sistemului de control al luminilor implica un senzor care detecteaza nivelul de lumina din fiecare incapere si adapteaza becurile inteligente nevoilor fiecarei incaperi, cat si in functie de anotimp si de ora din zi sau din noapte – se vor aprinde luminile automat in living atunci cand esti acolo, dar vor fi stinse in dormitor, de exemplu. Un astfel de sistem iti garanteaza ca nu se pierde inutil energia electrica aferenta iluminarii.

  • Sistemul de mentenanta

Un sistem de mentenanta te ajuta sa salvezi din timpul pe care altfel l-ai aloca curateniei in casa (menajul este facut de un aspirator robot de la distanta, de pe canapea sau de la birou), filtrarii apei de la piscina sau udatului gradinei. Aceste activitati se pot comanda rapid din cateva taste sau atingeri ale ecranului.

  • Sistemul de control audio-video

Din telecomanda sau de pe smartphone poti controla volumul sau lista pieselor pe care vrei sa le asculti, chiar daca esti pe sezlong, langa piscina. Mai mult, daca vizionezi un film in sistem home cinema, aplicatia audio-video va regla volumul in functie de zgomotul ambiental si va cobori jaluzelele pentru a te putea bucura de film chiar si pe durata zilei.

4. Avantajele unei case inteligente (Smart Home)

Principalele avantaje ale unei case inteligente sunt:

-simplitatea

si rapiditatea cu care poti controla felul in care se desfasoara anumite activitati casnice direct de pe smarphone.

Mai jos sunt alte cateva beneficii ale unei case inteligente:
– Eficientizarea energiei electrice, a consumului de gaz si de apa;
– Securizarea mult mai eficienta a locuintei;
– Nu va mai trebui sa iti faci griji ca ai uitat sa stingi lumina sau sa incui usa atunci cand pleci in concediu;
– Siguranta sporita in caz de incendiu sau inundatii;
– Iluminarea eficienta in functie de nevoi si de ora din zi sau din noapte;
– Mai mult timp liber.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie, 2021
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031