"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Imobilele supraevaluate: riscuri și dezavantaje

Vânzarea unui imobil (apartament sau casă) este un proces destul de dificil deoarece implică timp, dedicație și cunoștințe specifice în domeniu.

Printre marile probleme pe care le au proprietarii de imobile este stabilirea prețului corect, iar greșeala pe care o fac 90% din ei este supraevaluarea imobilului.

Stabilirea unui preț corect sau incorect influențează în mod direct vânzarea unei locuințe, dacă aceasta va fi vândută relativ repede sau va rămâne pe piață pentru o perioadă îndelungată de timp.

1. Preț incorect stabilit pe considerente personale

O cauză pentru supraevaluare este prețul inițial de achiziție, fie că imobilul s-a cumpărat mai scump decât face acum pe piața imobiliară, fie că din diverse concluzii personale, proprietarul crede că acum valorează mai mult. Și investițiile personale în apartament, precum renovarea sau utilarea cu diverse piese de mobiler creează falsa impresie că apartamentul ar trebui să coste cu mult mai mult.

Cel mai bine ar fi că cei doresc să vândă un imobil să nu stabilească un preț împreună cu prietenii, sau cu vecinii care pretind că au vândut la un anumit preț, și astfel prin comparație să se ajungă la sume ireale.

Unul dintre riscurile pe care le întâmpină vânzătorii este fix întâlnirea cu un potențial cumpărător experimentat, aflat în etapa finală a researchului, documentat cu tot ce înseamnă prețuri pentru acea zona sau tip de locuința. Un astfel de cumpărător nu va da niciodată atenție unor imobile supraevaluate.

2. Colaborarea cu un agent imobiliar neexperimentat

Există agenți imobiliari care îți vor spune exact ce dorești să auziți, și anume că imobilul tău valorează mult mai mult decât prețul real de piață. Astfel de agenți imobiliari neprofesioniști se întâlnesc foarte des deoarece ei altfel nu pot găsi clienți și nu pot concura cu specialiștii imobiliari experimentați.

Un alt risc pentru vânzători este faptul că un cumpărător abonat pe mai multe site-uri de profil, învață despre proprietățile din piață. Știe ce există pe piață, și ce apare nou. Iar un anunț care persistă mult timp îi va atrage atenția și ulterior va fi agasat și probabil îl va eticheta că neimportant, îl va scoate din lista de rezultate sau pur și simplu îl va reține ca fiind “ăla scump”.  Mai devreme sau mai târziu, prețul va trebui ajustat cu piața reală, și probabil pentru a câștiga atenția cumpărătorilor va fi necesar chiar un preț mai mic de această dată, pentru a ieși de pe „lista neagră cu imobile supraevaluate”.

3. Timp îndelungat pentru vânzare

Un preț prea mare înseamnă și o perioadă mare de timp până când va fi vândută locuința. Mai devreme sau mai târziu oricum vei regândi prețul imobilului și îl vei ajusta la prețul real de piață.

Doar că, te vei întâlni cu încă o problemă, imobilul care stă foarte mult de vânzare (luni sau chiar ani de zile) își pierde din valoare morală în fața cumpărătorilor. Și aici ar putea apărea situația când vei fi nevoit să îl scoți la un preț sub media de piață.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie, 2021
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031