"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Despre creșterea Robor și evoluția prețurilor locuințelor

Vești nu foarte plăcute pentru românii cu credite, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la nivelul de 2,28%, de la 2,22% cât era la începutul săptămânii, fiind cel mai mare nivel din ultimii trei ani şi jumătate, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Potrivit informațiilor oferite de BNR, la începutul lui 2018, Indicele ROBOR se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,87%.

Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

După momentul crizei, piața imobiliară din țara noastră a început să-și revină, și încet prețurile locuințelor au intrat pe o tendință ascendentă de la care pare să nu se abată. Totuși, ritmul de creștere nu este încă unul care ar trebui să stârnească un val de panică. Argumentele pentru păstrarea calmului sunt multiple, cel puțin în momentul în care ne aflăm.

Potrivit informațiilor oferite de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, evoluția prețurilor locuințelor din România s-a situat în ultimul trimestru al anului trecut la 5,6%, în scădere față de trimestrul anterior când creșterea indicată era de 6,2%. Această temperare ușoară a ritmului de creștere este o veste bună deoarece plasează evoluția prețurilor sub nivelul de alertă stabilit de UE, respectiv 6%.

În prezent, pretențiile vânzătorilor de locuinte au înregistrat un salt mai mare decât valorile reale de tranzacționare. Acest lucru indică faptul că între așteptările vânzătorilor și disponibilitatea cumpărătorilor există încă o discrepanță semnificativă. Cele două părți ajung la un consens prin negociere, proces care, de multe, ori este destul de dificil. Situatiile în care proprietarii nu sunt dispuși la compromisuri, în ciuda sfaturilor agentilor imobiliari sunt destul de frecvente. Tocmai de aceea, o serie de locuințe rămân pe piață perioade îndelungate deși ar fi ușor vandabile daca ar fi scoase la vanzare la pretul corect.

Dacă păstrarea prețurilor locuințelor sub nivelul de alertă al UE este un argument pentru păstrarea calmului în piața imobiliară, un al doilea argument este nivelul prețurilor care, deși a depășit o bună parte a valorilor din timpul crizei, locuințele rămân mai ieftine cu 31,5% față de acum 10 ani, respectiv față de trimestrul al patrulea din 2007.

Conform site-ului imobiliare.ro, specialistii bancari avertizează asupra vulnerabilității pieței românești la influențele piețelor din regiune, unde s-au înregistrat ritmuri de creștere a prețurilor mult peste nivelul de alertă. De exemplu, în Bulgaria evoluția prețurilor locuințelor a fost de 8,2%, în Ungaria de 7,6%, în Slovenia de 10%, iar în Republica Cehă de 8,4%.

Pe termen mediu și lung, o creștere accelerată a prețurilor locuințelor atât în România, cât și în țările din zonă, ar putea face posibilă apariția unei noi crize imobiliare.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

mai, 2019
L Ma Mi J V S D
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031