"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Cauzele creșterii prețurilor locuințelor

Contrar părerilor unor specialiști cu rol de liniștire a cetățenilor români, prețul locuințelor din România continuă să crească. Experții imobiliari au analizat cauzele creșterii prețurilor locuințelor și le-au grupat în patru mari categorii:

  • oferta insuficienta de pe piața actuală (determinată, printre altele, de criza muncitorilor constructori și de lipsa terenurilor adecvate);
  • posibilitatea contractarii unor credite bancare din ce în ce mai mari de către români;
  • creșterea prețurilor materialelor de construcții;
  • dorința celor care dezvoltă ansambluri rezidențiale de a obține profituri cât mai consistente și fiscalitatea.

Un factor decisiv în procesul de creștere a prețurilor locuințelor în țara noastră îl constituie cererea clienților de pe piața imobiliară. Prin acesta se explică, de altfel, faptul că apartamentele vechi s-au scumpit în Bacău aproape în aceeași măsură ca cele noi, deși în cel dintâi caz nu se poate vorbi despre vreo majorare a costurilor de construcție.

In prezent, asistăm la o ofertă insuficientă pe piața imobiliară, fapt care contribuie semnificativ criza constructorilor și lipsa terenurilor. Scumpirea locuințelor ca rezultat al migrației forței de muncă spre alte țări europene unde muncitorii calificați sunt mai bine remunerați este un fenomen la care asistăm de mai bine de 5 ani.

Potrivit informațiilor din statistici, apetitul pentru cumpărarea de locuințe s-a menținut, în 2017, la un nivel ridicat. O dovadă cât se poate de clară este epuizarea cu mult înainte de termen a fondurilor alocate pentru programul Prima Casă (în valoare de aproximativ 2,67 miliarde de lei) – temperarea activității de tranzacționare resimțită în ultima parte a anului putând fi pusă tocmai pe seama acestui fapt.

Creditele ușor accesibile, oferite de bănci celor cu venituri medii și peste medie au săltat și ele prețurile proprietăților imobiliare. Dacă în urma cu câțiva ani băncile ezitau în a acorda împrumuturi ipotecare de 50.000 de euro, la momentul actual asemenea credite sunt considerate mici. Clienților cumparători de locuințe li se acceptă un plafon de îndatorare mai mare, un avans mai mic, precum și mai multe tipuri de venituri care să le demonstreze capacitatea de plată. În plus, creșterea continuă a salariilor permite angajarea unor credite mult mai mari ca până acum.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

februarie, 2019
L Ma Mi J V S D
« Ian    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728