
Sfaturi pentru a obține o chirie bună
Vrei să închiriezi un apartament, o garsoniera sau o casă și vrei sa obții o chirie lunară cât mai mică? În articolul de azi vin în ajutorul tău cu sfaturi pentru a obține o chirie bună, care îți vor fi cu siguranță de folos, atunci când vei negocia cu proprietarul acelui imobil.
1. Fă cercetare online
Trebuie să știi foarte bine la ce prețuri se închiriază alte locuințe asemănătoare în zonă.
Este important sa știi la ce prețuri se închiriază proprietatile, nu neapărat la pretul afișat pe site-urile cu anunțurile imobiliare, ci suma efectivă pe care o plătește chiriașul, după negocierea cu proprietarul.
Acest lucru presupune timp. Însă pentru a putea obține un preț bun pentru chiria lunară, trebuie să ai suficiente argumente valide la îndemână în negocierea cu proprietarul. Dintre voi doi, cel care vine cu cele mai puternice argumente va avea câștig de cauză.
Dacă nu ai timpul necesar pentru a sta și a studia piața imobiliară locală, poți apela la o agenție imobiliară din zonă, să vina un agent imobiliar cu tine, să inspecteze apartamentul dorit și să te ajute în procesul de negociere.
Un agent imobiliar cu experiență are mult mai multe cunoștințe decât ai putea dobândi din vizionarea câtorva oferte de locuințe. Ia totuși în calcul că, în acest caz, va trebui să platești și agenției imobiliare un anumit comision. Însă nu îți face griji în această privință. Gândește așa: dacă până la urmă obții un preț bun pentru chiria care trebuie să o plătești lunar o perioadă lungă de timp, asta este tot ce contează.
2. Fii o persoană de încredere pentru a obține o chirie bună
Încrederea reciprocă, este un factor important pe termen lung, dacă vei ajunge la o înțelegere cu proprietarul respectiv și vei semna contractul de închiriere. Atunci când procesul de negociere are loc, nu cădea în tentația de a folosi informații false, cu scopul de a-l face pe proprietar să ia decizii care să te favorizeze. Dacă el va simți că încerci să-i forțezi mâna, se va retrage din negociere și va căuta alt client, iar tu nu vei avea nimic de câștigat din tot acest demers.
De asemenea, dacă în procesul de negociere simți ca proprietarul încearcă să înfloreasca lucrurile în așa fel încât ele să pară mult mai bune decât sunt în realitate, e cazul să nu te mai obosești. A semna un contract cu un proprietar mincinos n-o să-ți aducă pe termen lung decât dureri de cap suplimentare și chiar nu se merită.
3. Mizează pe ideea de win-win
Gândește-te că, dacă veți ajunge la o înțelegere cu proprietarul locuinței, pe termen lung, atât tu cât și el veți ieși în câștig: tu vei plăti o chirie mai mică, iar el nu va mai trebui să-și piardă timpul alergând constant după noi chiriași.
Asă că, atunci când negociați, nu încerca să câștigi tu toate bătăliile. Dacă proprietarul lasă de la el, atunci când vorbiți despre un anumit aspect, lasă și tu de la tine când negociați un alt aspect al închirierii imobilului.
Dacă poți da mai multe chirii drept avans de la bun inceput, acesta poate fi un mare atu pentru tine. Astfel, în ochii proprietarului tu ești perceput ca un chiriaș de încredere, fără probleme financiare, care nu-i va face apoi probleme lună de lună, când vine vorba de plata chiriei.
Totodată, suma mai mare pe care i-o oferi de la bun început îi poate face cu ochiul îndeajuns de mult incât să fie dispus să îți ofere o chirie mai mică decât ar fi dorit inițial, la începutul negocierii.
Mai poți de asemenea, în schimbul unei chirii mai mici, să te angajezi față de proprietar, să îi renovezi apartamentul sau să repari anumite lucruri defecte existente în locuință.