"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Românii și reamenajarea locuintei: cât sunt dispuși să investească și când

La capitolul reamenajari interioare, romanii un comportament destul de diferit comparativ cu locuitorii altor țări – vestice, dar și răsăritene.

Când vine vorba despre reamenajarea casei, românii se gândesc destul de rar la o schimbare. Atunci când o fac, totuși, aceștia au în vedere, de cele mai multe ori, îmbunătățiri minimale, care să nu necesite mari investiții.

Ȋn România, majoritatea clienților ar vrea cu 10.000 euro să amenajeze un apartament de 50-70 de metri pătrați, a cărui valoare este de 50.000-60.000 de euro ( sau 100000 euro în Capitală sau alte orașe mari). Deci undeva la 20% din valoarea lui, ceea ce înseamnă prea puţin, comparativ cu cetatenii americani care potrivit cu SUA unde amenajarea unui apartament de nivel low-medium ajunge la 40% din valoarea proprietății, iar a unuia medium-high poate depăși chiar prețul apartamentului sau al casei.

Chiar şi în Rusia, unde piaţa este asemănătoare cu a noastră, investitia ȋntr-o amenajare ajunge aproape de costul proprietăţii.

În România, generaţiile de peste 50 de ani se gândesc, de regulă, să-şi redecoreze casele o dată, maximum de două ori în viaţă. Asta în ciuda faptului că multe obiecte de uz casnic, nu doar electrocasnicele, trebuie înlocuite de mai multe ori pe parcursul unei vieți. O saltea de pat, spre exemplu, nu ar trebui folosită mai mult de cinci, maximum șapte-opt ani (dacă vorbim despre modele de top, cu spumă de memorie) – una uzată afectează calitatea somnului și sănătatea coloanei vertebrale.

Pentru cei mai multi dintre mai multi dintre români, reamenajare înseamnă renovare, adică dat o lavabilă pe pereţi, reparat un obiect de mobilier din casa şi cam atât.

O zugrăveala periodica reprezintă, pentru mulți romani, cea mai mare îmbunătățire pe care sunt sunt dispuși să o facă periodic.

Ȋn aceeași categorie intră și canapeaua, deși aceasta are o durată de viață mai mare, de până la 15 ani. Și accesoriile de baie, precum covoraşele, garniturile sau perdelele de duş, care sunt expuse constant la apă şi abur, ar trebui schimbate în mod regulat – la șase luni, maximum un an.

Obiectele din această categorie nu presupun investiții majore, ȋnsă ele sunt extrem de importante pentru că ȋn joc este chiar sănătatea noastră. Pernele, covoarele, lenjeriile sau draperiile sunt adevărate depozite de praf și acarieni și pot determina alergii, astm, rinite și multe alte afecțiuni.

Potrivit opiniei designului, schimbarea acestor elemente poate da o față nouă unei ȋncăperi, deși mobilierul rămâne același.

Tinerii romani sunt mai deschiși la ideea de reamenajare

O tendință pozitivă a acestei piețe a amenajarilor interioare este, totuși, aceea că generațiile mai tinere tind să-și schimbe comportamentul legat de reamenajarea casei, și ca urmare a faptului că locuințele sunt schimbate mai des – fie prin închiriere, fie prin achiziția alteia noi.

Se observa ca persoanele de până în 40 de ani, în special cele cu venituri peste medie sunt mult mai deschişe să redecoreze.

Specialistii spun că această categorie îşi reamenajează locuinţa undeva la 10-15 ani. Este un termen rezonabil, să spunem. Ne apropiem, încet încet, de obiceiurile occidentale. Spre exemplu, cetatenii britanicii îşi redecoreaza locuinta în medie, la opt ani.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie, 2020
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031