"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Românii și asigurările de locuințe

Potrivit statisticilor, în țara noastră, 80% dintre locuințe nu sunt neasigurate, chiar dacă România este expusă la riscuri precum cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

”Peste 80% din locuinţele din România sunt în acest moment neasigurate, în contextul în care este un lucru cunoscut că ţara noastră are o largă expunere la riscuri precum cele acoperite prin PAD – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Din cei peste şapte ani de funcţionare a PAID, am învăţat că nu caracterul obligatoriu este cel care îi convinge pe români să se asigure, ci înţelegerea necesităţii acestui produs”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi PAID organizează, în perioada 9 – 13 octombrie, la nivel naţional, o campanie de conştientizare a populaţiei privind importanţa asigurării obligatorii a locuinţelor. Sloganul campaniei este ”Anul acesta îmi protejez casa!” și se va desfășura în aproape 20 de primării din țară, cum ar fi: Focşani, Bacău, Alba Iulia, Cluj Napoca şi Sibiu.

În cadrul întâlnirilor cu autoritățile locale, cei de la ASF și PAID vor prezenta informaţii referitoare la importanţa protecţiei locuinţelor prin PAD – Poliţa de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – şi vor distribui materiale informative.

Riscurile care amenință locuințele din România

În tara noastră există în prezent, 8,92 milioane de locuințe, iar în fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, diverselor riscuri care le-ar putea provoca pagube însemnate.

Anul trecut, la nivel național, au fost sesizate 25.362 de infracțiuni de furt din locuință, 13.781 fiind din mediul urban și 11.567 în mediul rural, arată datele Inspectoratului General al Poliției Române. De asemenea, în primele 6 luni ale lui 2017, au avut loc 11.931 de furturi din locuințe, 6.334 fiind în mediul urban și 5.591 în mediul urban.

În 2016, serviciile profesioniste pentru situații de urgență au intervenit în 5.955 de cazuri pentru limitarea/ înlăturarea efectelor inundațiilor, în urma acestora fiind afectate 4.548 de locuințe, arată datele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – IGSU. Numărul acestora a fost mai mare comparativ cu 2015 când, în urma celor 939 misiuni pentru înlăturarea efectelor meteorologice periculoase (inundații), au fost afectate 3.250 de locuințe de pe teritoriul României.

In ceea ce privește situația din primele șase luni ale anului 2017, echipele IGSU au fost implicate în 1.215 urgențe destinate limitării și înlăturării consecințelor fenomenelor meteorologice periculoase, 389 de case din țara noastră fiind afectate de inundații în această perioadă.

Conform datelor Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență – IGSU, anul trecut au avut loc, în Romania, 27.804 incendii, dintre acestea 6.803 manifestându-se la locuințe. De asemenea, în primele șase luni din 2017, din totalul de 16.538 de incendii înregistrate la nivel național, 3.840 au afectat locuințe, arata IGSU.

Referitor la cauzele care au condus la apariâia incendiilor în primele 6 luni din 2017, cele mai multe astfel de incidente au fost provocate de coșuri sau burlane de fum defecte sau necurățate (40% – în total 1.547 de incendii), urmate apoi de instalații electrice defecte sau impotrivzate (19% – 740 de cazuri), dar și de mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12% – 443 de incendii).

Dincolo de amenințări precum cele prezentate anterior, România mai este expusa unui risc important, ale cărui consecințe ar putea fi devastatoare: țara noastră este, conform statisticilor, a treia cea mai expusă tara din Europa la riscul seismic, după Cipru și Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate în cazul unui astfel de dezastru natural. De altfel, se estimeaza că în cazul producerii unui seism similar celui din 4 martie 1977, valoarea pagubelor estimate la nivelul zonelor afectate din România ar totaliza 6,6 miliarde euro, din care doar 1,5 miliarde euro daune asigurate.

Mai mult decat atât, în cazul unui seism de amploare, 75% din populația țării locuiește în zone ce ar putea fi afectate, se arată în proiectul Strategiei de consolidare și dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) 2016-2025, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În document se precizează faptul că țara noastră “are o seismicitate ridicată, cu originea în zona Vrancea, în zonele subcarpatice și mai puțin în părtile de nord-vest și vest ale țării. Edificatoare în acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc în România și urmările lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morți, peste 11.300 răniți, 35.000 familii sinistrate și 32.900 locuințe prăbușite sau grav avariate.”

Conform datelor disponibile pe site-ul INFP – Institutul Național pentru Fizica Pământului, în anul 2015 au fost înregistrate pe teritoriul României 275 de cutremure de magnitudini mici și medii. Dintre acestea, 90,5% au fost raportate în Zona seismica Vrancea.

Riscurile sunt IMPREVIZIBILE

Deși statisticile pot oferi o imagine de ansamblu a riscurilor care afectează locuințele, dar și viețile oamenilor, acestea nu pot contribui în niciun fel la stabilirea exactă a momentului în care unul (sau mai multe) astfel de evenimente pot avea loc. Mai mult decât atât, există situații care nu nu au fost prevăzute statistic și care se pot întâmpla. Un exemplu ar putea fi uraganele Irma si Harvey din Statele Unite – prima dată de când se fac măsurători când două uragane de categorie 4 ajung pe teritoriul SUA în acelasi an – , dar și furtuna neașteptat de puternică care a avut loc în vestul României în luna septembrie 2017 și a lăsat în urmă victime și pagube materiale.

Riscurile rămân, din păcate, imprevizibile, și tocmai de aceea, masurile de prevenție pentru reducerea cât mai mult a apariției acestora, dar și măsurile de protecție financiară care să permită, tuturor celor afectați, să o ia de la capăt după un astfel de eveniment, sunt extrem de importante. În acest context, a cincea ediție a campaniei “Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe”, le reamintește românilor că pot face ceva pentru siguranta locuinței lor, chiar și în fața unor dezastre de proporții sau incidente pe care, oricât și-ar dori, nu le pot prevedea.

Luna octombrie aduce, ca de fiecare dată în ultimii ani, un proiect unic in piața asigurărilor din România: campania națională de informare “Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe”.

Ajuns deja la cea de-a cincea editie, proiectul include:

O amplă campanie națională de informare și educare a populaâiei cu privire la asigurarea locuințelor având la baza distribuția de materiale informative;
Diseminarea mesajelor cu privire la necesitatea asigurării locuinței printr-o campanie dedicată derulată prin mijloacele specifice social media;
Un eveniment dedicat riscurilor catastrofale și asigurărilor de locuință: ICAR – Forumul Internațional al Riscurilor Catastrofale.
Obiectivele campaniei naționale de informare “Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” includ:

Creșterea gradului de conștientizare a românilor cu privire la pericolele la care le este expusă locuința;
Informarea românilor cu privire la formele de protecție financiară pe care le oferă încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative de locuință.
Conceptul “Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” a fost lansat, pentru prima data, în 2013 și reprezintă o amplă campanie de comunicare, cu multiple elemente, axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanța asigurărilor de locuințe.

De-a lungul anilor, utilitatea demersului a fost recunoscută atât de asociații și autorități locale, cât și de instituții europene: “Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” a fost menționată de EIOPA – Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale, într-unul dintre cele mai importante documente oficiale pe care le realizează anual: Consumers Trends Report (decembrie 2015). Campania a fost inclusă la capitolul “Sectorul Asigurărilor” – “Educarea financiară a consumatorilor”, recunoscându-se, astfel, eforturile de informare și educare depuse de țara noastră.

De asemenea, aceasta a fost desemnată cea mai bună campanie de educație în asigurări din 2013, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Asigurătorilor din România, organizată anual de UNSAR, și a caștigat distincția “Cea mai bună campanie de responsabilitate socială cu componenta educativă” în cadrul Galei EduFin a Premiilor în Educație Financiară organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF in 2017.

Cea de-a V-a ediție a proiectului “Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” se desfașoară între 1 si 31 octombrie 2017.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

martie 2025
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31