
Prima Casă 2018: fonduri alocate și condiții
Pentru anul 2018, plafonul alocat către Programul guvernamental Prima Casă este de două miliarde de lei, cu 33,75% mai puțin față de anul trecut.
De obicei, dosarele pentru acest tip de credit se depun la începutul anului, în luna ianuarie. Având în vedere că în această perioadă toate băncile care sunt înscrise în program “rulează” dosare în toată țara este greu de preconizat perioada pentru care vor exista fonduri. În acest moment, nu există o procedură a fondului de garantare care să specifice ce sumă și câte dosare mai pot fi primite, pe parcursul unui an, astfel că sunt multe cazuri în care clienții, pentru a nu-și pierde imobilul asupra căruia au luat decizia de achiziționare, aleg varianta de credit ipotecar, care presupune un avans de minim 15%.
Pragurile de finanțări și condițiile de acordare a creditului Prima Casă au rămas aceleași ca și anul trecut.
Spre exemplu, pentru construcțiile care au o autorizație obținută înainte de anul 2010 se poate finanța o sumă maximă de 57.000 de euro, iar pentru o construcție care are o autorizație obținută după anul 2010 se poate finanța un maxim de 66.500 de euro. Diferența până la valoarea achiziției, în cazul în care există, este suportată din propriul buzunar al cumpărătorului.
Condițiile de încadrare în cadrul programului Prima Casă sunt urmatoarele:
- Persoana care accesează creditul trebuie să nu dețină în proprietate singur sau împreună cu soțul/soția un imobil în suprafață mai mare de 50 mp sau o cotă parte dintr-un imobil mai mare de 50 mp din suprafața imobilului;
• Beneficiarul creditului trebuie să nu mai fi beneficiat de acest produs;
• Vârsta este un alt criteriu important în acordarea creditului unei persoane fizice, în sensul în care se dorește limitarea luării unui credit până la vârsta de pensionare legală din România. Se condiționează astfel că ultima rată a creditului să fie plătită până la 63 de ani de către femei și 65 de ani de către bărbați. Pentru obținerea creditului, tot timpul se va lua în considerare anul de naștere al celui mai în vârstă din familie.
• Beneficiarul creditului Prima Casa 2018 trebuie să aibă minim un an vechime în muncă pe teritoriul României și trei luni la ultimul angajator, adică trei salarii încasate.
Pe lângă dobânda amintită anterior, Prima Casă mai are două tipuri de comisioane:
• comisionul către Fondul de garantare care se plătește la începutul fiecărui an până la lichidarea creditului;
• depozitul colateral format din trei rate de dobândă, care se constituie la acordarea creditului și care se rambursează clientului în momentul în care a plătit ultima rată. Acest comision se consideră o garanție.
Și în 2018 se păstrează posibilitatea rezervării fondurilor pentru o perioadă de 18 luni, pentru persoanele care-și achiziționează imobile aflate în următoarele stadii:
• Imobile în proces de construcție;
• Imobile care nu au încă CF;
• Imobile pentru care se face ante contractul, decizia de achiziție fiind luată.
Prin programul Prima Casă 2018, beneficiarului îi este interzis să vândă apartamentul în primii 5 ani, decât cu lichidarea totală a creditului din surse proprii. La fel, timp de 5 ani, imobilul nu se poate închiria cu forme legale.