"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Pompele de căldură- investiție bună pe termen lung

Daca in tara noastra inca nu sunt foarte cunoscute, in multe tari europene pompele de caldura sunt deja actuale si solutia preferata de multi proprietari de locuinte. Agentia Internationala pentru Energie a propus ca incepand cu anul 2025 centralele pe gaz sa fie scoase de la vanzare, urmand ca din 2030 sa fie complet interzise de Uniunea Europeana.

Fie ca alegi sa iti construiesti o casa sau sa cumperi una gata construita, confortul termic reprezinta o nevoie principala a ta si a familiei tale de care trebuie sa te ocupi cu deosebita atentie.
In artticolul de azi vin cu informatii in ajutorul tau si scriu despre un subiect nu foarte discutat, dar care incepe sa fie o alegere pentru tot mai multe persoane care isi construiesc sau isi cumpara o casa: pompele de caldura.

Acestea optiuni devin tot mai frecvent alegeri ale oamenilor, castigand semnificativ teren in fata centralelor electrice sau pe gaz.

1. Ce este o pompa de caldura?

O pompa de caldura reprezinta o investitie inteligenta pe termen lung. Acest sistem ” pompeaza ” sau transfera caldura dintr-un loc în altul prin utilizarea unui compresor și a unei structuri circulante de agent frigorific lichid sau gazos, prin care se extrage căldura din surse exterioare si se pompează in interior. Aceasta pompare determina un consum mai mic de energie electrica decat in cazul in care energia electrica este folosita exclusiv ca mijloc de conversie.

Pompele de caldura au intrebuintare dubla: ele ofera incalzire in perioada rece si racire pe timp de vara.

Pompa de caldura se bazeaza pe 3 mari componente:
1. forajele;
2. pompa de caldura (care poate fi pozitionata in orice loc din casa);
3. sistemul de incalzire ales de tine (incalzire in pardoseala sau calorifere).

2. Care sunt tipurile de pompe de caldura si cum functioneaza?

Exista trei tipuri de pompe de caldura: aer-apa, apa-apa si sol-apa. Ca baza generala de functionare, fiecare pompa preia caldura de la sursa folosita si o prelucreaza cu ajutorul sistemului de functionare pe care il are la baza pentru a se utiliza la nivelul locuintei.

A) Pompele de caldura aer-apa.

Acest tip de pompa utilizeaza aerul exterior pentru a produce caldura necesara locuintei. Caldura se produce chiar si atunci cand temperaturile sunt mai scazute. Poate fi conectata la calorifere, la sistemul de incalzire prin pardoseala sau la alt sistemt folosit de tine. Pe langa incalzirea locuintei aceasta poate produce si apa calda.

B) Pompele de caldura apa-apa.

Acest timp de pompa se foloseste de apa din rauri, din pinza freatica sau lacuri pentru a produce caldura locuintei. Inainte de a amplasa acest tip de pompa trebuie analizat foarte bine cantitatea si compozitia apei pe care o vei folosi ca sursa. Proiectarea sistemului aferent pompei implica forajul puturilor ce vor fi utilizate si instalarea echipamentelor aferente.

C) Pompa de caldura sol-apa.

Acest tip utilizeaza energia solului pentru a aduce caldura sau racire casei. Modul ei de functionare se bazeaza pe un circuit inchis format din pompa propriu-zisa, forajul geotermal si sistemul utilizat de tine pentru incalzirea casei. Pe langa incalzire poate produce de asemenea si apa calda.

 

3. Pompe de caldura sau centrala pe lemne/gaz?

Ambele sisteme de incalzire isi fac treaba si iti asigura confortul termic dorit. Exista insa anumite diferente care te-ar putea ajuta atunci cand iti doresti sa construiesti o locuinta.

Spre exemplu, o pompa de caldura este o alegere buna deoarece utilizeaza o sursa naturala, din mediu spre deosebire de centralele pe lemne sau gaz. Cu alte cuvinte bugetul alocat facturilor va scadea.
Dw asemenea,  cu o pompa de caldura vei avea si un confort mai mare. Nu trebuie sa faci curatenie constant sau sa te gandesti unde vei pune lemnele pentru centrala si totodata nu trebuie sa faci verificari constante sau sa supraveghezi continuu activitatea ei.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

septembrie 2022
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930