"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Implicaţiile sociale şi efectele asupra pieţei imobiliare ale COVID-19

Potrivit specialistilor, implicaţiile sociale ale COVID -19 şi efectele asupra pieţei imobiliare ar putea fi resimţite în urmatoarea perioada, chiar si in anii următori.  Cu siguranta, vom vedea schimbări semnificative asupra modului de a trăi şi de a lucra. Vor apare oportunităţi şi se vor remodela businessurile de profil.

Noul COVID-19 are un impact semnificativ asupra economiei mondiale.

În acest moment, este cert faptul ca va fi un şoc puternic pentru economie în prima jumătate a anului 2020, urmat de o revenire în lunile ce vor veni. În acelaşi timp, cu cât focarul e infectii creşte şi persistă o perioadă mai mare de timp, cu atât şansele unui impact de mai lungă durată asupra economiei mondiale şi, prin extensie, asupra pieţelor imobiliare sunt mai mari.

Pentru chiriaşi, sănătatea şi bunăstarea angajaţilor vor fi preocupari principale, urmate îndeaproape de cele legate de luarea celor mai bune măsuri pentru continuarea activităţii. De aceea, vor exista implicaţii semnificative pe termen lung asupra luării deciziilor imobiliare, şi se va pune un accent deosebit pe posibilităţile de reacţiona rapid la un eveniment similar care ar putea să aibă loc în viitor, în paralel cu o crestere a acomodarii la situatii nefavorabile.

Este important de precizat ca ne aflăm în mijlocul celui mai mare test din istorie al capacităţii de a lucra de la distanţă şi companiile adoptă, redefinesc şi testează politici, procese şi infrastructura necesară pentru a face să funcţioneze acest nou mod de lucru. Tehnologia ne permite să abordăm tehnici noi de vizionare. Brokerii  imobiliari merg în prealabil la o proprietate, realizează un tur virtual pe care îl publică online, astfel că din fața computerului sau de pe telefon se poate realiza vizionarea online, care este foarte realistă. Cumparatorii au impresia că sunt chiar in locuinta,pot deschide ușile, sa se plimbe prin camere, sa vada care e realitatea.

Cu toate acestea, analistii prevad că cererea pentru birouri tradiţionale va rămâne constantă, deşi este probabil să sufere pe termen scurt, deoarece chiriaşii sunt preocupaţi de continuitatea business-urilor şi de problemele de sănătate şi de bunăstare care au devenit în aceste timpuri mai presante decât nicioadată, ceea ce cel mai probabil va determina un grad mai mare de prudenţă în ceea ce priveşte luarea deciziilor. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca cererea nouă să îşi revină în momentul în care situaţia va fi mai puţin intensă.

Mai amintim de asemenea ca proprietarii care negociază în prezent contracte de închiriere ar trebui să accelereze discuţiile şi eventual să ofere mai multe facilităţi pentru a încheia tranzacţiile.

Statisticile arata ca ratele de utilizare a birourilor vor scădea pe măsură ce tot mai mulţi angajaţi vor lucra de acasă, astfel proprietarii care au încheiate contracte de închiriere pe termen scurt fiind cei mai vulnerabili. Operatorii de spaţii de tip co-working, în special, pot fi în pericol, dacă chiriaşii decid să renunţe la contractele pe termen scurt.

Din punct  de vedere investiţional, în general, sectorul imobiliar rămâne într-o poziţie favorabilă, beneficiind de capital semnificativ înainte de acest şoc. Aceşti factori ar trebui să contribuie la o conservare a valorii activelor imobiliare şi ar putea ajuta la o revenire rapidă a pieţei.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

mai, 2020
L Ma Mi J V S D
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031