"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Despre incalzirea centralizata si debransarea de la aceasta

Ce este încălzirea centralizata?

Încălzirea centralizata este un sistem de încălzire simultană, de la o singură sursă, a mai multor încăperi sau clădiri, prin intermediul unui agent termic: apă fierbinte, abur sau aer. Sursa de căldură este în general un cazan de încălzire dar se poate folosi în acest scop şi energia geotermală sau energia solară.

Dacă sursa de încălzire este agentul termic livrat de o termocentrală, atunci vorbim despre termoficare. Termoficarea foloseşte ca agent termic apa fierbine produsă în centrale electrice de termoficare sau aburul uzat din diferite procese tehnologice.

De ce se renunţă la sistemul centralizat de încălzire?

Cei încă racordaţi la un sistem centralizat de încălzire înţeleg foarte bine ce inseamna sa ramai fara apa calda. Teoretic, sistemul centralizat de termoficare este cea mai bună soluţie privind furnizarea apei calde şi a încălzirii pentru aglomerările urbane. Practic, din păcate, nu e chiar aşa. În contextul unei infrastructuri învechite care primeşte modernizări minime spre deloc şi care întâmpină probleme şi avarii, de obicei, când ne e lumea mai dragă şi frigul mai năprasnic, tot mai multe persoane renunţă la sistemul centralizat de încălzire.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, în România au mai rămas aproximativ 1,2 milioane de apartamente şi alte instituţii branşate la sistemul centralizat de termoficare din cele 2,7 milioane care erau în anul 1990.

Ce presupune debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire?

Procedura diferă în funcţie de zonă şi de compania care furnizează agentul termic în regim centralizat pentru locuinţa pentru care se doreşte debranşarea.

Conform Legii nr. 325/2006, pentru debranşare este nevoie de o cerere de debranşare, acordul asociaţiei de proprietari şi acordul vecinilor, cu anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte. Se va elibera un aviz tehnic de debranşare, iar costurile privind verificarea documentației tehnice de debranșare și cele privind lucrările de debranșare vor fi suportate de către solicitant. Costurile pentru verificarea documentaţiei se învârt în jurul sumei de 100 lei iar cele pentru lucrările de debranşare se vor calcula în funcţie de numărul de etaje pe care le are blocul şi de tipul de legătură existent al radiatoarelor din apartament, cât şi de numărul caloriferelor.

De reţinut că deconectările se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.

In concluzie, trebuie să ştiţi că aceste deconectări/ debranşări se pot realiza doar în sezonul cald când este întreruptă încălzirea. Pentru cei care veţi dori debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire vă recomand să porniţi demersurile imediat ce se întrerupe funizarea căldurii deoarece birocraţia poate prelungi destul de mult procesul.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

septembrie, 2019
L Ma Mi J V S D
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30