"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Cumparatorii de locuinte si situatia creditelor ipotecare

In ultimii ani, romanii au beneficiat de conditii bune pentru accesarea creditelor ipotecare, drept urmare s- a constatat un grad ridicat de accesibilitate la achiziția de locuințe: condițiile de creditare avantajoase, programul Prima Casă și creșterea nivelului veniturilor românilor a determinat un nivel ridicat al tranzacțiilor. Acest ritm pare însă să incetineasca după schimbarea radicală a condițiilor de creditare manifestată în ultima perioadă.

Creșterea indicelui ROBOR (care are scadență la trei luni) , care constituie baza de calcul pentru ratele creditelor în lei a depășit 3% in ultima perioada, ceea ce a dat peste cap estimările analiștilor care nu se așteptau la depășirea acestui nivel si de asemenea a condus la cresterea ratelor lunare a romanilor care au credite ipotecare in lei.
Conform estimărilor actualizate ale Asociației Analiștilor Financiari (CFA), publicate de Money.ro, dobânda medie ROBOR cu scadență la trei luni va ajunge la 3,45% în următorul an, cu un maxim prognozat de 5,5%.

Creșterea indicelui ROBOR se manifestă asupra creditelor ipotecare care devin mai scumpe și, implicit din ce în ce mai inaccesibile pentru cumpărătorii de locuinte.
În condițiile în care prețurile locuințelor au crescut într-un ritm susținut în ultimii ani, acum s-ar putea sa urmeze o perioada cu stagnare sau chiar să scadă ușor. Achiziția ar deveni o perspectivă atractivă, dar acum sursa de finanțare devine mai greu de contractat.
Fenomenele de pe piață imobiliara din Romania ar trebui să alerteze oarecum cumpărătorii care ar trebui să acționeze cu precauție în momentul în care plănuiesc achiziția unei locuințe. Precauția nu înseamnă renunțarea la achiziție, ci diminuarea, cât mai mult posibil, a gradului de îndatorare. Rata lunară ar trebui să ocupe o proporție cât mai mică din bugetul cumpărătorului, astfel încât această rată să poată fi susținută pe termen lung chiar și în condițiile unei piețe care suferă modificări.

Chiar dacă creditele devin mai mari, dorinta romanilor pentru cumpărare nu scade, cel puțin la nivelul orașelor cu un mediu economic dezvoltat. În aceste orașe, printre care se numără și Bacau, nivelul veniturilor este unul aproximativ echivalent cu media pe tara, așa că eligibilitatea pentru credite imobiliare se menține la un nivel ridicat.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iunie, 2019
L Ma Mi J V S D
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930