"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Aspecte juridice ale achizitionarii unei case

Procesul de cumparare a unei locuinte poate fi mai complicat decât ar părea la prima vedere. Între găsirea proprietății potrivite și semnarea actelor de vânzare există o serie de „detalii tehnice”, inclusiv aspecte juridice, pe care un cumpărător aflat la prima tranzacție (dar nu numai) le poate scăpa din vedere.

Potrivit specialistilor, cele mai importante elemente luate în calcul de către potențialii cumpărători în procesul de alegere a unei locuințe sunt, în general vorbind, amplasamentul, prețul și starea proprietății.

În ultima perioada, clienții sunt mai precauți, își alocă un timp mai îndelungat pentru căutări, au răbdare și caută cea mai bună ofertă care să le întrunească toate cerințele. În plus, sunt mult mai atenți cu banii lor, chiar dacă aceștia provin din credite bancare, sustin specialistii.

Actele de proprietate și extrasul de carte funciară

Aspectele de natură juridică se numără, totuși, printre cele mai importante elemente de care ar trebui să se intereseze un cumpărător de locuință. În momentul în care începe să ia în calcul achiziția unei anumite proprietăți, acesta ar trebui să solicite, în primul rând, actele de proprietate asupra imobilului și extrasul de carte funciară, însoțit de notificările aferente, pentru a verifica existența unor posibile grevări din partea persoanelor juridice, fizice, a organelor de stat, băncilor sau altor instituții financiare.

Totodata, dacă tranzactia se face printr-un intermediar, pe baza unei împuterniciri notariale, este obligatoriu de verificat legalitatea și valabilitatea actului respectiv.

Un alt aspect important de clarificat este starea civilă a proprietarului – asta pentru că, conform legii în vigoare, un imobil se poate înstrăina doar cu consimțământul ambilor soți. Totodată, trebuie să știi că toate înțelegerile între părți, indiferent de forma acordului, trebuie să fie întocmite în formă scrisă, sub sancțiunea nulității absolute.

Detaliile tehnice ale înstrăinării imobilului

Dincolo de partea juridică, un cumpărător trebuie să se informeze înainte cu privire la condițiile de înstrăinare a bunului imobiliar, cum ar fi: stabilirea exactă a modului de transmitere a banilor, moneda de plată, indicarea prețului real (dacă prețul locuinței e în altă monedă decât cea în care se va realiza plata, spre exemplu), indicarea termenelor de intrare în posesie/eliberare a imobilului sau cuantumul cheltuielilor notariale care îi revin.

Fiecare vânzare de locuinta are particularitățile sale, motiv pentru care cumpărătorii de bunuri imobiliare trebuie să acorde o importanță sporită tuturor detaliilor atât de ordin juridic, cât și financiar. În acest sens, implicarea unei agenții imobiliare cu experienta pe piata locala poate reduce la zero riscurile, oferind calitate și siguranță întregului proces de selecție și achiziționare a locuinței.

Beneficiile colaborării cu un agent

Dat fiind faptul că un agent profesionist cunoaște piața locala și are acces la o bază de date solidă, acesta poate face o comparație realistă între mai multe proprietăți similare, ajutând, astfel, la stabilirea unui preț corect al locuintei. De asemenea, pentru că întregul proces de cumpărare a unei locuințe poate dura, unoeri, destul de mult, colaborarea cu un specialist poate salva mult din timpul cuiva care își caută o locuință pe cont propriu. Un aspect foarte important, având în vedere cele de mai sus, este că agentul are sarcina de a se ocupa de partea birocratică și documentația necesară pentru ca tranzacția să se încheie în cei mai buni termeni.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iunie, 2019
L Ma Mi J V S D
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930