"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

3 clauze care trebuie neapărat să le conțină contractul de închiriere

Darea în chirie a unui imobil ( casă, apartament, spațiu comercial) este o practică frecventă, în special, în orașe, unde fluxul populației este în continuă schimbare și mișcare.

Proprietarii au posibilitatea de a alege din două căi , fie că dau închirie printr-o simplă înțelegere, fie că optează pentru încheierea unui contract inregistrat la Anaf.

În calitate de consultant imobiliar, voi sublinia importanța următorului fapt, și anume: semnarea contractului de închiriere vă oferă siguranță în acest proces.

În continuare, voi sublinia că nu există o formă stabilă a acestui document, fiind admisibilă o oarecare flexibilitate, în funcție de negocierile părților și condițiile pe care le stabilesc deopotrivă proprietarul și chiriașul.  În articolul de azi voi aduce precizări la câteva clauze care nu pot lipsi din contractul de închiriere.

1. Condițiile rezilierii unui contract de inchiriere

Cea mai importantă clauză ce ar trebui inclusă într-un contract de închiriere, ține de condițiile de reziliere a acordului dintre proprietar și persoana care a închiriat locuința. Pentru ambele părți, durata preavizului trebuie  scrisă clar în contract, la fel ca orice alte situații în care încetează acordul. Toate acestea pot fi stabilite prin negociere cu proprietarul imobilului, în conformitate cu prevederile legii din România.

2. Condițiile modificării chiriei

Un avantaj important al existenței unei întelegeri scrise între tine în calitate de chiriaș și proprietar este faptul că acesta din urmă nu va putea să îți majoreze chiria fără înștiințare, de pe o zi pe alta. Așadar, dacă proprietarul dorește să obțină o sumă mai mare pentru locuința sa, este necesar să cădeți de acord în această privință – ceea ce înseamnă că ai și dreptul de a refuza. Ulterior, modificarea chiriei va putea intra în vigoare prin semnarea unui act adițional la contract.

3. Condițiile restituirii garanției

Plata unei garanții (cel puțin chiria pe o lună) la închirierea unei locuințe este o practică obișnuită în țara noastră (mai ales în marile orașe), inclusiv pentru cele mai ieftine proprietăți. Aceasta este echivalentă, de regulă, cu valoarea chiriei pe o lună de zile sau cu suma la libera întelegere dintre proprietar și viitorul chiriaș și are scopul de a acoperi plata eventualelor pierderi provocate de către chiriaș (fie prin stricăciuni aduse imobilului, fie prin neplata cheltuielilor curente).

La final, mai subliniez următorul lucru: pentru a te asigura că la momentul încheierii contractului vei primi banii oferiți drept garanție înapoi, valoarea garanției achitate la început și condițiile restituirii acesteia trebuie stipulate în contractul de inchiriere. (La modul ideal, aici ar trebui precizat cât mai clar ce cheltuieli pot fi acoperite cu acești bani).

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iunie, 2019
L Ma Mi J V S D
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930