"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Totul despre antecontract

Antecontractul reprezinta actul semnat de ambele parti prin care cumparatorul se angajeaza sa incheie intr-un termen stabilit un contract de vanzare-cumparare cu beneficiarul. In continuare, iti voi prezenta totul despre antecontract.

Antecontractul este documentul care garanteaza atat proprietarului primirea unui avans si promisiunea cu clauze specifice a achizitionarii imobilului sau al terenului de catre cumparator, cat si garantia acestuia din urma ca proprietatea nu va fi vanduta altui client. In antecontract exista cauze obligatorii care se regasesc in toate exemplarele unui astfel de document. Acestea includ obligatia semnatarilor de a incheia la data stabilita contractul de vanzare-cumparare si stabilirea obiectului contractului.

In cazul in care nu s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare, in functie de partea care a renuntat la obligatiile impuse de acesta, proprietarul este nevoit sa plateasca dublul avansului primit, iar cumparatorul va pierde avansul achitat. In cadrul clauzelor obligatorii este specificata identitatea clara a imobilului si pretul achizitionarii acestuia. Clauzele facultative pot include o clauza penala in cazul neachitarii platii la data stabilita, clauza de arvuna prin care vanzatorul se obliga sa ii platească dublul avansului primit cumparatorului daca din culpa acestuia nu se mai încheie contractul original de vanzare-cumparare. Si alte clauze din categoria celor facultative includ clauza de dezicere care prevede posibilitatea anularii antecontractului si a desfiintarii acestuia in schimbul unei sume de bani, precum si clauza rezolutorie.

In cazul in care imobilul este proprietate comuna pe cote-parti, contractul trebuie incheiat cu toti co-proprietarii de drept, in caz contrar, valabilitatea contractului va fi stabilita in momentul in care are loc partajarea proprietatii. Cand vorbim despre situatia persoanelor casatorite care detin o proprietate, daca incheierea antecontractului nu se face in prezenta ambilor soti si nu se obtin semnaturile ambilor, proprietarul care nu a semnat poate ulterior sa invoce nulitatea actului, precum si sa se opuna la incheierea contractului de vanzare-cumparare.

Dupa ce s-a incheiat antecontractul, documentul trebuie inscris in Cartea Funciara pentru validarea sa. Este indicat ca datele privind identitatea proprietarului si a bunului ce urmeaza sa fie cumparat sa fie verificate foarte atent inainte de semnarea antecontractului. Altfel, cumparatorul poate descoperi ulterior nereguli care sa impiedice incheierea contractului de vanzare-cumparare. De asemenea, este necesar sa se verifice de catre cumparator, actele originale ale imobilului care sa nu prezinte alterari, stersaturi sau pasaje neclare referitoare la dreptul de proprietate al vanzatorului in cauza.

Inainte de semnarea antecontractului trebuie verificate si extrasul de Carte Funciara, certificatul fiscal care atesta faptul ca proprietarul are platite impozitele catre stat ale imobilului sau ale terenului respectiv si certificatul constatator emis de Registrul Comertului care atesta existenta unei eventuale firme cu sediul social la imobilul in cauza.

 Daca ai intrebari sau nelamuriri legate de incheierea unui antecontract, lasa-mi un comentariu si-ti voi prezenta parerea mea.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie, 2020
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031