Termeni imobiliari: suprafața utilă a locuințelor
Diferența dintre cele două tipuri de suprafețe, apărute într-o ofertă imobiliară, provoacă confuzie multor cumpărătorii de locuințe. Din neatenție, diferența dintre cele două suprafețe este neglijată, intervenind din nou în momentul cumpărării. Anunțurile imobiliare conțin cele două tipuri de suprafețe, între care diferența poate fi una semnificativă.
Tehnic vorbind, suprafața utilă, în cazul unui apartament, este suma dintre suprafețele tuturor încăperilor sale, bucătărie, băi, camere, încăperi adiționale, holuri, fără a fi incluse însă, suprafețele pereților sau ale balcoanelor. Astfel, suprafața utilă dintr-un anunț imobiliar reprezintă suma suprafețelor interioare care pot fi utilizate de locatar. În principiu, această suprafață este primară din perspectiva intereselor clientului.
Suprafața construită este suma tuturor spațiilor apartamentului, inclusiv balcoanele, la care se adaugă și pereții interiori și exteriori. De asemenea, la suprafața construită a unui apartament se adaugă și spațiile comune, cum ar fi uscătoria, casa scării, precum și alte spații comune.
De obicei, diferența între cele două tipuri de suprafețe este de la 10% până la 20%.
Creșterea pronunțată a construcțiilor noi pe segmentul rezidențial atrage după sine o serie de schimbări în modul de abordare al dezvoltatorilor, dar și al cumpărătorilor. Conform Institutului Național de Statistică (INS), în primele șase luni ale anului 2015, numărul construcțiilor noi date în folosință a crescut cu 10% față de perioada similară a anului trecut, iar judecând după modul în care evoluează cererea, dezvoltatorii vor fi stimulați să investească în proiecte noi și în viitorul apropiat.
Tendința de creștere a construcțiilor rezidențiale se manifestă la nivel global, ceea ce determină o reacție oarecum ciudată, încă destul de greu de sesizat în România, în contextul în care construcțiile rezidențiale ridicate în perioada comunistă sunt, în mare parte, restrictive din punctul de vedere al suprafeței. Pe piețele imobiliare mai dezvoltate se manifestă o tendință de scădere a suprafețelor utile ale locuințelor noi, practică adoptată de dezvoltatori pentru a nu depăși plafonul de preț pe care și-l poate permite categoria de cumpărători vizată. De exemplu, pe piața din Statele Unite, această tendință de scădere a suprafețelor are o manifestare din ce în ce mai pregnantă.
Suprafața medie a locuințelor nou construite în Statele Unite a scăzut în al doilea trimestru din 2015 cu aproximativ 4 metri pătrați față de primele trei luni ale anului în curs. Indiciul clar pe care îl oferă această micșorare a suprafeței locuințelor noi este faptul că dezvoltatorii se orientează către construcția de locuințe mai ieftine, accesibile pentru o arie mult mai largă a cererii, în special către cei care sunt la prima achiziție de locuință. Previziunile Asociației Naționale a Dezvoltatorilor Imobiliari din Statele Unite arată o creștere de 2% a celor care vor cumpăra o primă locuință în acest an, față de anul trecut. Astfel, în 2015, 18% din cerere va fi reprezentată de acest tip de cumpărător, față de anul trecut, când 16% din cerere era reprezentată de cei aflați la prima achiziție rezidențială.
Dezvoltatorii anticipează creșterea numărului de solicitări din partea cumpărătorului de locuințe „entry-level” și adaptează oferta, ceea ce generează scăderea suprafeței utile a locuințelor noi.