"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Prima Casa 2018 -avantaje si dezavantaje, viitorul programului

Progamul guvernamental Prima Casă este încă de la lansarea pe piață unul dintre cele mai accesate credite ipotecare din tara noastra.
Spre exemplu, in perioada martie 2017 – martie 2018, 60% din totalul creditelor acordate la nivel național au fost credite prin programul Prima Casă. In articolul de azi, vom analiza avantajele și dezavantajele programului, ce alte opțiuni există pe piață și care este viitorul acestui program.
În anul 2018 programul beneficiază de dobânzi mai mici, dar și de fonduri mai mici – de 2 miliare de lei, cu 20% mai puțin față de 2017, și condiții mai stricte.
Plafonul a fost mai mic față de anul anterior, dar s-a consumat mai lent. Astfel, am trecut de jumătatea anului și unele instituții bancare mai au fonduri și preiau dosare.
Față de anul trecut s-a modificat riscul asumat de stat și bancă. Dacă imobilul este mai vechi de 5 ani, statul va garanta cu 40% și banca va garanta cu 60%. În cazul în care locuința intră în categoria celor noi se păstrează proporțiile asumate ca și până acum – 50% statul român și 50% banca.

Peste 238.000 de români au accesat un credit prin programul Prima Casă din 2009, când a fost lansat, până în 2017 inclusiv. Valoarea totală a garanțiilor în această perioadă a fost de 20,78 miliarde de lei.

Scopul acestui Program guvernamental a fost de a servi drept punct de sprijin în cumpărarea unei locuințe pentru segmentul de populație cu venituri modeste. Tot mai mulți români și-au exprimat intenția de a-l accesa, îndeosebi pentru procentul scăzut al avansului, indiferent de nivelul salarial. În acelasi, băncile au fost nevoite să scoată pe piață credite competitive în ceea ce privește creditele ipotecare standard, care, de multe ori, pot fi mult mai benefice pentru populație, mai ales pe termen lung.

Pe lângă avantajul clar al avansului mai mic în cazul creditelor Prima Casă, acest program mai beneficiază și de alte costuri reduse în comparație cu un credit standard.

Prima Casă are avantajul clar al avansului mic de 5% din valoarea imobilului, a dobânzii de 2% + Robor3M și reducerea la costurile notariale, care se referă la faptul că nu se mai plătește onorariul notarial al autentificării contractului de credit la un imobil cumpărat prin Prima Casă, în timp ce la creditele ipotecare se plătește și se adaugă celorlalte costuri.

Unul dintre scopurile secundare ale programului este stimularea construcțiilor noi.

Acest fapt poate fi considerat un beneficiu indirect pentru întreaga populație odată cu nivelul ridicat al calității imobilelor. Practic, acum clienții pot verifica materialele în timpul construcțiilor și își pot alege materialele cu care doresc să-și finiseze locuințele.

Printre dezavantajele programului se enumeră: plafoanele limită în funcție de vechimea construcției, cea de a 13-a rată, condiția de a nu vinde imobilul în primii 5 ani și dificultatea de a face acest lucru apoi.

Este foarte clar că odată cu lansarea creditului Prima Casă mulți români au beneficiat de avantajele acestuia. Totodată, se estimează că 2021 este ultimul an în care va mai fi disponibil, cel puțin sub forma actuală.

Potrivit specialistilor, 2021 este orizontul până la care probabil programul Prima Casă va funcționa în condițiile pe care deja le cunoaștem. Este posibil să continue, dar să se modifice anumite condiții sau să se transforme în program social astfel încât să ajute doar oamenii care nu au posibilitatea să achiziționeze cu un avans mai mare sau nu au venituri ridicate.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

mai, 2020
L Ma Mi J V S D
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031