"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Ghid imobiliar: dreptul de proprietate si dreptul de accesiune

Accesiunea reprezinta dobandirea dreptului de proprietate prin incorporarea materiala a unui bun secundar la altul principal, proprietarul acestuia din urma dobandind si proprietatea bunului secundar.

Dreptul de accesiune- prevederi legale

Dreptul de proprietate legal asupra unui lucru mobil sau imobil da drept de proprietate si asupra a tot ce produce lucrul si tot ce uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial. Acest drept se numeste drept de accesiune, potrivit Codului Civil.

Accesiunea se refera atat la bunuri mobile, cat si cele imobile si este modul prin care se dobandeste drept de proprietate prin alipirea sau incorporarea unui bun la alt bun mai important. Bunul secundar loate apartine altui proprietar, dar separarea celor doua nu este posibila decat cu distrugerea ori deteriorarea ambelor bunuri sau doar a unuia dintre ele.

Codul Civil defineste doua tipuri de accesiune: cea naturala si cea artificiala.

Accesiunea imobiliara naturala

Accesiunea imobiliara naturala se refera la situatiile unde nu exista interventia omului la unele proprietati.

Spre exemplu, dobandirea dreptului de proprietate fata de animalele domestice ratacite pe terenul unui alt proprietar, daca proprietarul de drept nu le revendica in termen de 30 de zile, precum si dobandirea dreptului de proprietate pentru unele animale salbatice si pesti care trec pe fondul altui proprietar, inclusiv in cazul roiului de albine.

Accesiunea imobiliara artificiala

Accesiunea imobiliara artificiala implica obligatoriu interventia voluntara a omului si se poate referi la o multitudine de situatii.

Legea face distinctie intre modul in care se realizeaza lucrarea, ia in calcul cine o face si cu ce materiale, stabilind dispozitii clare pentru fiecare situatie in parte. 3 situatii specifice clarifica accesiunea imobiliara artificiala.

Lucrarile pot fi necesare, utile sau voluptuare.

1. Lucrarile necesare. Conform art 583 din Codul civil, proprietarul imobilului dobandeste dreptul de proprietate asupra lucrarii efectuate acesteia, prin plata cheltuielilor pentru materiale si executia respectivelor lucrari, indiferent daca acestea sunt facute de proprietar sau terti.

2. Lucrari utile. In art.584 din Codul Civil se arata ca, in cazul in care autorul lucrarilor utile ( inscrise eventual in cartea funciara) este de buna credinta, proprietarul imobilului devine proprietarul lucrarii din momentul efectuarii acesteia, cu plata manoperei sau cu sporul adud imobilului catre cel care a efectuat lucrarea.

3. In cazul lucrarii voluptuare, proprietarul imobilului are dreptul sa devina proprietarul lucrarii si fara nicio obligatie catre autorul lucrarii, iar in cazul in care aceasta a fost realizata cu rea credinta, sa ceara desfiintarea sa si plata de daune.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

octombrie, 2020
L Ma Mi J V S D
« Sep    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031