"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Despre procedura succesorala: tipuri, acte necesare, taxe si impozite

Mostenirea sau succesiunea este procedura legala prin care bunurile unei persoane care a incetat din viata sunt transferate altor persoane. Este vorba despre toate bunurile cunoscute ale unei persoane, fie ca sunt mobile sau imobile.

În astfel de situații, Codul Civil menționează ordinea în care se realizează succesiunea între moștenitorii legitimi.

Prin urmare, copiii naturali și soțul sau soția decedatului sunt cei care moștenesc bunurile acestuia. În egală măsură, copilul nenăscut este și el considerat moștenitor. În cazul în care lipsesc moștenitori legitimi/testamentari sau naturali, bunurile persoanei decedate sunt moștenite de către soț sau soție. Totodată, legea prevede faptul că moștenitorii care au același grad de rudenie primesc părți egale din moștenire.

Atunci când persoana decedată nu are soț/soție, descendenți sau alte rude, bunurile trec în proprietatea statului.

Tipuri de mostenire

Mostenirea poate fi acordata succesorilor in doua feluri, in functie de tipul de succesiune: legal sau testamentar.

Mostenirea testamentara

Asa cum ii spune si numele, mostenirea testamentara are loc atunci cand persoana care a decedat a lasat un testament in care – printre altele – imparte bunurile dupa propria vointa, catre unul sau mai multi dintre succesorii sai. Pentru a fi recunoscut, testamentul trebuie sa aiba una dintre formele prevazute de lege:

  • Testamentul olograf – este un document scris de mana, datat si semnat de testator (persoana care lasa testamentul).
  • Testamentul autentic sau notarial – este considerat cea mai sigura forma de testament, pentru ca testatorul il dicteaza in fata unui notar public, in prezenta a doi martori. Principalul avantaj al acestui tip de testament este faptul ca are valoare de act autentic si se pastreaza inclusiv in arhivele notariale.

Mostenirea legala

Mostenirea sau succesiunea legala este procedura care se aplica atunci cand persoana care a decedat nu a lasat un testament sau acest document nu acopera toate bunurile pe care defunctul le detinea la momentul incetarii din viata. De asemenea, succesiunea se face pe cale legala si atunci cand testamentul nu este valabil din diferite motive sau nu a fost incheiat in una dintre formele legale, mentionate mai sus.

Acte necesare pentru succesiune

Procedura pentru eliberarea sesizarii privind deschiderea procedurii succesorale isi are inceputul la Biroul de Stare Civila din localitatea de domiciliu a persoanei defuncte, unde se depun urmatoarele acte:

  • cerere-tip;
  • certificatul de deces in original al defunctului pentru care se face succesiunea;
  • certificatul de atestare fiscala in original, eliberat pe numele defunctului de Directia de Taxe si Impozite Locale, prin care se atesta daca sunt sau nu datorii la bugetul local;
  • certificatul de atestare fiscala, in original, eliberat pe numele defunctului de Directia Locala a ANAF, prin care se atesta daca persoana care lasa mostenire are sau nu datorii la bugetul de stat;
  • certificatul de nastere si de casatorie pentru sotia sau sotul supravietuitor;
  • certificatul de nastere si de casatorie (daca este cazul) pentru toti mostenitorii, impreuna cu actele de identitate ale acestora;
  • actele de proprietate pentru toate bunurile care intra in succesiune (titluri de proprietate, acte de vanzare/cumparare, procese verbale, contracte de imprumut, dar si certificate de actionar, extrase de cont etc.);
  • testamentul, daca este cazul.

Odata obtinuta sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale, mostenitorii se pot prezenta in fata unui notar public, impreuna cu doi martori care l-au cunoscut pe defunct, pentru dezbaterea succesiunii. In cazul in care mostenitorii nu cad de acord, succesiunea este efectuata in fata instantei judecatoresti in a carei raza teritoriala se afla ultimul domiciliu al persoanei decedate.

Taxe si impozite pentru succesiune

In cazul in care succesiunea este dezbatuta in fata notarului, onorariul acestuia se imparte intre toti mostenitorii. In cazul in care exista un singur mostenitor, acesta va suporta toate costurile. Onorariul notarului se calculeaza la cursul leu-euro din ziua respectiva, in functie de valoarea totala a masei succesorale (bunuri imobile si bunuri mobile).

Valoarea bunurilor imobile este deja stabilita in Grila Notarilor, asa ca este practic imposibila subevaluarea unui apartament pentru a plati un onorariu mai mic la notar. De exemplu, pentru o masa succesorala in valoare totala de 100.000 de euro, onorariul este de aproximativ 3.000 de lei, la care se adauga aproximativ 710 lei taxa de intabulare, daca mostenitorul doreste sa fie trecut si in cartea funciara.

In ceea ce priveste impozitul catre stat, potrivit Codului Fiscal, in cazul in care succesiunea este dezbatuta in cel mult doi ani de la deces, mostenitorii sunt scutiti de impozit. Daca dezbaterea succesiunii se face dupa cei doi ani, mostenitorii datoreaza statului 1% din valoarea totala a masei succesorale, fie ca e vorba despre bunuri imobile sau mobile.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iunie, 2020
L Ma Mi J V S D
« Mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930