"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Evaluarea imobiliară – vânzare rapidă și putere mai mare de negociere

 Ce este evaluarea imobiliară?

Evaluarea imobiliară este o analiză, o opinie sau concluzie referitoare la natura, calitatea, valoarea sau utilitatea unor anumite interese sau aspecte, ale unei anumite proprietăți imobiliare, exprimată de o persoană imparțială specializată în analiza și evaluarea proprietãăților (evaluatorul imobiliar).

De cele mai multe ori, o locuință este evaluată pentru garantarea unui împrumut. Clientul evaluării este, de obicei, persoana care dorește să achiziționeze locuința de la un terț. În alte situații, clientul evaluării este chiar proprietarul locuinței, care dorește o finanțare pentru reparații sau extinderi.

În aceste cazuri, locuința în cauză va constitui garanția împrumutului, iar creditorul, de regulă o bancă sau o altă instituție financiară de credit, va institui o ipotecă imobiliară în favoarea sa. Acesta este exemplul creditului ipotecar. Un caz particular îl reprezintă creditul de tip Prima Casă.

O estimare corectă a valorii unei locuinței, bazată pe raportul unui expert, îi oferă proprietarului posibilitatea să ceară un preț fundamentat. De asemenea, poate negocia mai aproape de realitate prețul unei chirii sau valoarea unei garanții imobiliare.

Cum se stabilește valoarea unei proprietăți

Cele mai importante aspecte la evaluarea unei locuințe sunt:

  • poziționarea;
  • accesibilitatea
  • și lichiditatea zonei.

Pe lângă acestea mai adaugăm suprafața imobilului, structura, vechimea, valoarea de înlocuire, randamentul. Facilitățile zonei, infrastructura și standardul vecinătăților sunt factori pot influența și ele prețul unui imobil.

Pentru a determina valoarea unei locuințe, un evaluator va ține cont de zonă, amplasament și vecinătăți. O școală, stații de autobuz, sau un supermarket aflate în vecinătate ar putea ridica în mod considerabil prețul.

De asemenea, sunt luate în calcul inclusiv materialele de construcție și de finisaj, anul de construcție al blocului sau modul în care a fost exploatată construcția respectivă.

Situația juridică este, de asemenea, foarte importantă pentru un raport de evaluare.

În cazul unei vânzări, proprietarul trebuie să pună la dispoziția evaluatorului actele de proprietate, documentația cadastrală, cartea tehnică a construcției și certificatul energetic.

Aspectul general al locuinței este un alt element notabil. Trebuie să fie igienizată, iar investiții precum izolarea termică sau înlocuirea finisajelor învechite pot cântări în stabilirea prețului.

Pe baza raportului de evaluare, pe care clientul creditului îl solicită unui evaluator autorizat − membru al ANEVAR, instituția de credit ia decizia de acordare a creditului, inclusiv referitor la mărimea garanției considerate.

Este important pentru client, deoarece din mărimea garanției rezultă avansul de achitat sau alte aspecte, cum ar fi dacă este sau nu nevoie de o garanție suplimentară. Practic, raportul de evaluare a locuinței respective este o piesă importantă a dosarului de creditare.

Costul unei evaluări nu se calculează în funcție de valoarea proprietății evaluate, ci în funcție de efortul necesar pentru întocmirea raportului.

De cele mai multe ori, este vorba de volumul de muncă necesar evaluării în condițiile unor termene rezonabile de execuție, la care se adaugă, după caz, costul datelor de piață achiziționate de evaluator, eventuale majorări de urgență sau de complexitate a lucrării.

Exemple de date de piață cumpărate de evaluatori sunt cele privind ratele de capitalizare, ratele de neocupare, chiriile de piață.

Astfel, pentru un apartament situat într-un bloc din Bacău, un tarif mediu se situează în jurul valorii de 400 de lei.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031