"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Despre drepturile reale imobiliare

Prin conventia partilor, se pot constitui drepturi reale imobiliare asupra bunurilor. Astfel de drepturi pot fi: dreptul de uz, uzufruct, abitatie, superficie, servitute.

Prin constituirea unui drept de superficie, superficiarul va avea dreptul de a  edifica o constructie pe terenul altuia,  dobandind un drept de folosinta asupra respectivului teren. Durata maxima a constituirii dreptului de superficie este de 99 de ani. Disparitia constructiei nu duce automat la desfiintarea superficiei. Astfel cum mentioneaza Codul Civil, dreptul de superficie se exercită în limitele şi în condiţiile actului constitutiv. În lipsa unei stipulaţii contrare, exercitarea dreptului de superficie este delimitată de suprafaţa de teren pe care urmează să se construiască şi de cea necesară exploatării construcţiei sau, după caz, de suprafaţa de teren aferentă şi de cea necesară exploatării construcţiei edificate.

Uzufructul este dreptul de a folosi bunul  altei persoane  si de a culege fructele acestuia, cu obligatia de a ii conserva substanta.  Odata constituit dreptul de uzufruct, beneficiarul acestuia se va putea comporta fata de bun intocmai ca si proprietarul, cu exceptia dreptului de dispozitie, neputand vinde bunul. Uzufructul se incheie pe durata maxima a vietii uzufructuarului. In temeiul dreptului de uzufruct, beneficiarul acestuia va putea uza de bun, atat el personal cat si familia sa, precum si orice alte terte persoane carora uzufructuarul le cedeaza dreptul de folosinta prin incheierea unor contracte de comodat sau locatiune. In cazul inchirierii, uzufructuarul poate incasa chiria, aceasta reprezentand fructele civile ale bunului. Totodata, uzufructuarul va putea ceda dreptul sau de uzufruct, daca prin actul de constituire al acestuia nu s-a dispus altfel.

Dreptului de abitatie confera beneficiarului acestuia posibilitatea de a folosi locuinta unei persoane strict pentru uzul sau si al familiei sale.

Exista servitutile ce se pot constitui prin conventia partilor si care greveaza un imobil – fond aservit –  pentru uzul si folosinta altui imobil, apartinand altui proprietar – fond dominant .

Conform Codului Civil, prin actul de constituire se pot impune în sarcina proprietarului fondului aservit anumite obligaţii pentru asigurarea uzului şi utilităţii fondului dominant, obligatie ce, sub condiţia notării în cartea funciară, se transmite dobânditorilor subsecvenţi ai fondului aservit.

Servitutea de trecere este, poate cea mai des intalnita servitute in cadrul conventiilor notarile. Aceasta poate fi răscumpărată de proprietarul fondului aservit dacă există o disproporţie vădită între utilitatea care o procură fondului dominant şi inconvenientele sau deprecierea provocată fondului aservit.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

mai, 2020
L Ma Mi J V S D
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031