"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Chiria, un pas important spre o nouă locuință

Românii, spre deosebire de alte cetățeni din statele europene, au o „mentalitate” de proprietari. Deși apelează de multe ori la soluția închirierii unei locuințe, tinerii români duc mai departe visul părinților de a avea, cândva, o locuință a lor. În procesul pentru atingerea acestui țel, chiria nu trebuie să fie însă un obstacol – ea poate fi privită, mai degrabă, ca o perioadă de pregătire, din mai multe puncte de vedere.

Din punct de vedere financiar, spre exemplu, acestă perioadă este potrivită pentru a economisi pentru o viitoare achiziție (chiar dacă doar parțial). In continuare, îți prezint câteva sfaturi practice pentru aceasta:

1. Orientează-te spre o chirie rentabilă
Dacă intenționezi să faci o achiziție importantă, cum este cea a unei locuințe, ar trebui să-ți setezi bugetul la un nivel mai scăzut decât ceea ce-ți poți permite de fapt, direcționând spre economii diferența dintre venit și cheltuieli.

2. Evită locuințele cu o cameră
Deși confortul și intimitatea oferite de o garsonieră pot părea extrem de atractive, în special unui tânăr aflat la început de drum, adevărul este că, din punct de vedere financiar, locuințele monocamerale sunt mai puțin rentabile decât cele cu două sau chiar trei camere. În Bacău, ca în majoritatea marilor orașe ale țării, diferența dintre o garsonieră și un apartament cu două camere poate fi chiar mai mică de 50 de euro pe lună – acesta fiind, de fapt, prețul plătit pentru o cameră în plus.

3. Caută un coleg de chirie!
Dacă ai la dispoziție o locuință cu mai multe camere, poți împărți chiria cu unul sau mai mulți colegi de apartament. Dacă apelezi la această soluție, poți economisi cu ușurință 50-75 de euro pe lună (sau chiar mai mult, dacă ești deschis la a împărți și camera cu cineva). Astfel, în loc să scoți din buzunar, de unul singur, 180-200 de euro pentru o garsonieră, poți plăti 100-125 de euro pentru o cameră într-un apartament.

4. Alege cu grijă zona
Nu doar compartimentarea și numărul de camere ale locuinței sunt aspecte care se reflectă asupra prețului chiriei cerut de proprietar, ci și localizarea sa exactă. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la criteriile tale, ci doar să le „adaptezi”.

5. Negociază prețul chiriei
Dacă ai identificat zona și apartamentul care îți place, un pas în plus spre a-ți mări economiile pe termen lung este și negocierea. Ca și în cazul cumpărării unei locuințe, prețul afișat pentru o anumită proprietate de închiriat nu este unul fix – cel puțin într-o anumită măsură, mulți proprietari pot fi deschiși discuțiilor în actualele condiții economice. Poți iniția negocierile cu aceștia și în cazul în care locuiești undeva de o bucată de vreme, dar ți se pare că prețul convenit inițial nu mai corespunde condițiilor actuale de piață.

Timpul în care locuiești în chirie poate fi folosit ca o perioadă de economisire pentru o viitoare achiziție. Tu cum ai ales să economisești bani pentru o viitoare locuință?

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

februarie, 2021
L Ma Mi J V S D
« Ian    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728