"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Apartament vechi sau apartament nou? – dilema cumparatorului

Ai decis ca este momentul pentru achizitionarea unei noi locuinte, dar nu ti-ai stabilit insa  clar ce tip de locuinta iti doresti: apartament vechi sau un apartament nou. O sa-ti vin in ajutor cu sfaturi si o sa-ti prezint punctele tari si punctele slabe ale unui apartament vechi sau ale unui apartament nou.

Apartamentele vechi prezinta un avantaj al pretului,  fiind cotate la preturi mai mici decat locuintele noi, ceea ce reprezinta un avantaj competitiv important, mai ales pentru cumparatorii care apeleaza la un credit imobiliar. Insa, acest avantaj este real doar daca apartamentul a fost renovat recent, altfel cumparatorul va trebui sa prevada un buget suplimentar pentru renovare. In plus, apartamentul nu va fi locuibil pana la finalizarea lucrarilor, iar acest lucru aduce un punct slab apartamentelor aflate in blocuri vechi.

Din analizele specialistilor imobiliari, reiese faptul ca preturile apartamentelor vechi au avut o evolutie ascendenta datorita posibilitatii de a te muta in casa noua intr-un timp foarte scurt, in timp ce cazul apartamentelor noi prezinta un dezavantaj, deoarece unele se vand deja din stadiul de proiect si exista o perioada destul de lunga din momentul in care este contractat pana cand cumparatorul se poate bucura de avantajul mutarii intr-o locuinta noua. Apartamentele vechi, construite in anii dinainte de 1989 reprezinta cea mai mare parte din piata de locuinte din Romania, chiar daca vin cu destule neajunsuri.

Un punct tare de care se bucura apartamentele noi este acela al suprafetelor generoase. Se afla in imobile noi care fac parte din ansambluri rezidentiale, unde stim ca in jurul constructiilor, spatiul a fost organizat, pentru a fi cat mai functional si complex. Aici gasesti locuri de parcare, spatii verzi, locuri de joaca pentru copii care contribuie mult la confortul locuitorilor din cartier. De asemenea, un alt punct tare este predarea apartamentului la cheie, in multe cazuri chiar  si cu mobiler inclus in buctarie, ceea ce permite clientului sa se mute imediat după finalizarea tranzacției.

Un apartament vechi de doua camere in cele mai bune cazuri ajunge la o suprafata 58-60 mp, insa facand comparatia cu spatiul unui apartament nou de doua camere care poate ajunge pana la 110 mp, vei putea observa o diferenta semnificativa care poate fi decisiva in alegerea tipului de apartament dorit.

Materialele de constructie folosite la realizarea apartamentelor noi, cat si proiectarea acestora reprezinta un alt punct forte al acestor tipuri de locuinte.  Apartamentele noi sunt alese de catre cumparatori, care astfel au asigurata mult mai bine siguranta. In cazul apartamentelor vechi, un punct slab il reprezinta riscul din punct de vedere al seismelor, apartamentele vechi au o rezistenta redusa in cazul cutremurelor datorita modului de proiectare al acestora cat si al degradarii cladirii in care se afla.

Multi cumparatori se grabesc si achizitioneaza un apartament vechi bazandu-se pe un pret mai ieftin si nu tin cont de lucrarile ulterioare care vor fi efectuate cum ar fi: izolatia termica a blocului sau alte finisaje care vor mai sunt necesare. Cu toate aceste neajunsuri, pretul pe metru patrat nu este cu mult mai mic fata de cel al apartamentelor noi. Sunt destule situatii in care pretul apartamentelor vechi este mai mare decat a celor noi, acest fapt datorandu-se unei mai bune pozitionari a apartamentului vechi fata de cel nou.

In incheiere, alegerea unui apartament vechi sau apartament nou depinde de mai multe variabile, totusi am aflat impreuna ca punctele forte ale unui apartament vechi sunt: plasarea in zone unde infrastructura este bine dezvoltata, costurile de intretinere mai mici care atrag dupa sine o cerere mai mare din partea cumparatorilor cu venituri mici si medii. Punctele slabe ale acestui tip de locuinta il reprezinta lipsa de spatii verzi si terase, suprafata locuibila mult mai mica, lipsa locurilor de parcare, aspectul ambiental nefavorabil, pretul de achizitie apropiat de cel al unui apartament nou,  degradarea cladirii unde sunt amplasate.

Avantajele unui apartament nou sau punctele sale forte sunt: suprafata apartamentului mult mai mare si punerea accentului pe modul ambiental, prezenta locurilor de parcare si a spatiilor verzi, a spatiilor de joaca. Dezavantajul acestui tip de locuinta il constitue amplasarea de cele mai multe ori in zonele periferice ale oraselor unde infrastructura este putin dezvoltata.

Tu vei decide care dintre aceste apartamente merita mai multa incredere si care este locuinta care iti va oferi siguranta si confortul unui camin.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

iulie, 2020
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031