"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Impozitul pe chirii în 2016

Persoanele fizice care obțin venituri din chirii au obligația să plătească către stat mai multe taxe. În articolul de astăzi vă prezint toate informațiile referitoare la stabilirea obligațiilor fiscale pentru acest tip de contribuabili și despre modul de declarare a acestora.

În 2016, pentru veniturile din chirii se datorează un impozit pe venit de 16% și o contribuție la sănătate (CASS) de 5,5%. În schimb, nu trebuie plătită contribuția la pensie (CAS).]

De la 1 ianuarie 2016, cota de cheltuieli forfetare a crescut de la 25%, la 40%. Astfel, cei care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor și care aleg regimul forfetar de cheltuieli vor plăti un impozit pe venituri mai mic.

Contribuabilii care realizează venituri din chirii pe parcursul unui an datorează statului plăți anticipate în contul impozitului pe venit, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plățile anticipate se stabilesc prin reținere la sursă, potrivit noului Cod fiscal.

Plățile anticipate pentru acest tip de venituri se stabilesc de organul fiscal astfel:

  • pe baza declarației privind venitul estimat/norma de venit și a contractului încheiat între părți; sau
  • pe baza veniturilor determinate în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, în conformitate cu prevederile art. 68, potrivit opțiunii.

Și în 2016, pentru veniturile din chirii se fac plăți anticipate cu titlu de contribuții sociale. Organul fiscal emite o decizie de impunere pentru aceste plăți anticipate în baza venitului net estimat în declarația privind venitul estimat/norma. În acest mod, Fiscul stabilește CASS datorat trimestrial, în patru tranșe egale, și termenele de plată, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Noul Cod fiscal definește veniturile din cedarea folosinței bunurilor drept veniturile, în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente. Potrivit Codului civil, aceste venituri se stabilesc pe baza unui contract încheiat între părți, în formă scrisă.

Normele de aplicare a Codului fiscal stabilesc că în categoria veniturilor impozabile din chirii sunt incluse „veniturile din închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile, precum și veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal”. Totodată, potrivit normelor citate mai sus, veniturile obținute din chirii sunt cele din „cedarea folosinței locuinței, caselor de vacanță, garajelor, terenurilor și altora asemenea, inclusiv a unor părți din acestea, utilizate în scop de reclamă, afișaj și publicitate, a căror folosință este cedată în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere, uzufruct și altele asemenea”.

Contractele de chirie se înregsitrează la Fisc

Potrivit reglementărilor în vigoare, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, au obligația să înregistreze contractul între părți în termen de 30 zile de la data încheierii acestuia. De asemenea, odată cu înregistrarea contractului, trebuie depus la Fisc și formularul 220 „Declarația privind venitul estimat/norma de venit”.

În situația în care respectivul bun închiriat este deținut în comun, contractul trebuie înregistrat de către fiecare coproprietar în parte la organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul. Potrivit ANAF, documentele se prezintă în copie și original, urmând ca după verificarea realității datelor de către funcționarul public de la ghișeu, actele în original să fie restituite contribuabilului.

Pentru înregistrarea unui contract de închiriere sunt necesare următoarele acte:

  • Contractul de închiriere (original și două copii);
  • Declarația de venit estimat/norma de venit (formular 220 în două exemplare);
  • Actul de identitate (copie);
  • Actul de proprietate/deținere legală (copie și original);
  • Împuternicire însoțită de actul de identitate al împuternicitului, după caz.

Pentru a putea închiria o locuință, proprietarul este obligat să obțină și un certificat energetic. Acesta atestă starea apartamentului din punct de vedere energetic sau, mai precis, îl încadrează într-o anumită clasă energetică (clasa A înseamnă că locuința folosește energia în mod eficient).

Începând din acest an, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, sunt obligați să depunăformularul 220 „Declarație privind venitul estimat/norma de venit” în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părți.

Declarația 220 se completează în două exemplare, astfel că originalul se depune la registratura organului fiscal competent sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, iar copia se păstrează de către contribuabil.

Pentru veniturile din chirii se datorează un impozit anual de 16%

Organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat pe baza declarației privind venitul realizat, formular 200, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net anual impozabil. Mai precis, după stabilirea impozitului anual datorat, este emisă decizia de impunere, care este comunicată contribuabilului.

Potrivit noului Cod fiscal, venitul net anual impozabil se stabilește pe fiecare sursă de realizare a venitului prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate. Veniturile care se realizează într-o fracțiune de an sau în perioade diferite ce reprezintă fracțiuni ale aceluiași an, se consideră venit anual.

Începând din acest an, pierderea fiscală anuală înregistrată pe fiecare sursă din cedarea folosinței bunurilor se reportează și se compensează cu venituri obținute din aceeași sursă de venit din următorii 7 ani fiscali consecutivi.

Diferențele de impozit rămase de achitat potrivit deciziei de impunere anuale se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se datorează sumele stabilite ca accesorii (dobânzi, penalități), potrivit reglementărilor în materie privind colectarea creanțelor bugetare.

Plățile anticipate stabilite pe baza contractelor încheiate între părți în care chiria este exprimată în lei reprezintă impozit final.

Atenție! Contribuabilii care reziliază contractele de închiriere în cursul anului sunt obligați, potrivit Fiscului, să înștiințeze în scris în termen de cinci zile organul fiscal competent. În acest sens, se vor anexa, în copie, mai multe documente din care să rezulte rezilierea contractelor de închiriere, precum: actul adițional, declarația pe propria răspundere, etc. Potrivit Codului fiscal, în situaţia rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părţi în care chiria este exprimată în lei, plăţile anticipate vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative.

sursa: avocatnet.ro

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930