"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Pal si Mdf : avantaje, utilizări și întreținere

Materiale cele mai des folosite pentru mobilier sunt MDF-ul, PAL-ul,însă acestea pot fi folosite pentru și pentru pardoseală, izolație și multe altele. Diferența cea mai mare dintre ele este prețul, care variază destul de mult, în ordinea PAL, MDF și lemn.

1. Ce este MDF-ul și ce avantaje prezintă

Plăcile de MDF sunt create prin presarea resturilor mărunte de lemn și se găsesc în grosimi de 8, 10, 12, 16, 18, 22, 28, 38 mm. După frezare, înfoliere și/sau vopsire, MDF-ul poate fi vândut cu 60-100 euro/mp. În continuare, vă prezint câteva avantaje ale MDF:

●       Este rezistent la umezeală;

●       Este potrivit pentru mobilierul de baie datorită rezistenței la umezeală și faptului că poate fi vopsit;

●       Nu are defecte interne, cum se poate întâmpla în cazul lemnului. De exemplu, acesta din urmă poate avea noduri sau crăpături;

●       Are densitatea cea mai mare dintre cele trei materiale, iar plăcile nu se deformează;

●       Proprietățile sale sunt distribuite uniform de-a lungul unei plăci;

●       Are o rezistență de până la 2 ori mai mare decât placa din PAL (placa aglomerată). Această rezistență este dată atât de folosirea unor rășini sintetice, cât și de lignină (agent de legare în interacțiune fibroasă);

●       Are un factor de umflare mult mai mic decât plăcile din PAL;

●       Are un nivel ridicat de termoizolare. De exemplu, izolarea cu plăci de MDF de 12 mm se aseamănă cu izolarea cu un perete de cărămizi de 150 mm sau cu folosirea betonului armat de 260 mm grosime;

●       Are un nivel ridicat de izolare acustică;

●       Absoarbe mai puțină vopsea, astfel că necesită mai puține resurse, dacă, să spunem, dorești să îți schimbi culoarea mobilei;

●       Poate fi folosit pentru realizarea unor elemente decorative în relief, un lucru imposibil pentru PAL;

●       Are proprietăți ecologice asemănătoare lemnului natural;

●       Are o emisie redusă de formaldehidă, prin comparație cu PAL-ul, deci poate fi folosit fără griji pentru mobila din bucătărie sau din camera copilului;

●       Este rezistent la germeni și ciuperci;

●       Este ignifug.

Cu toate acestea, nu foarte multă lume alege MDF, deoarece este destul de scump, prin comparație cu PAL-ul. Poate avea un preț de 5-10 ori mai mare. De asemenea, este predispus la crăpături și scindări și are o durată de viață mai mică decât lemnul natural.

2. Utilizări ale MDF

Mobila realizată din MDF începe să fie tot mai căutată, deoarece are proprietăți fizico-mecanice superioare celei din PAL sau din lemn natural. Plăcile din MDF sunt folosite pentru fronturi de uși sau sertare, în combinații clasice ori moderne.

MDF-ul este folosit și pentru blaturi de birou, pentru mese, în baie, bucătărie sau living, precum și pentru uși, tăblii de pat, dressing sau comode în dormitor. Produsul finit din MDF se evidențiază prin eleganță și lux. În general, este preferat mai ales pentru mobila colorată sau în spații cu o umiditate ridicată.

2. Cum se întreține mobila din MDF

Mobila realizată din MDF este ceva mai pretențioasă la curățare decât cea din PAL. Iată câteva sfaturi utile:

●       folosește soluții de curățare speciale;

●       deși este rezistent la umiditate, dacă se stropește cu apă, este indicat să ștergi mobila cât mai repede;

●       evită șervețelele dure și uscate, pot duce la deteriorarea MDF;

●       evită să tragi obiecte ascuțite pe suprafețele din MDF.

Pro Tip de curățare: În general, suprafața decorativă a plăcii de MDF poate fi curățată cu o lavetă moale, umezită cu apă călduță și săpun de vase ori de mâini. Dacă folosești alcool sau detergent pentru curățare, este bine să îl diluezi în proporție de 20:80, respectiv la 20 ml de alcool sau detergent să pui 80 ml de apă. Este important ca, după ștergere cu acest amestec, să cureți laveta și să mai ștergi o dată, cu ea curată. Acest lucru este esențial, deoarece soluția cu săpun sau detergent poate duce la formarea petelor pe suprafața de MDF.

3. Ce este PAL-ul și ce avantaje are

PAL-ul (plăci aglomerate lipite) se obține prin presarea resturilor de lemn tocate, cu unul sau mai mulți adezivi. Este recomandată doar folosirea la interior, deoarece expunerea la soare sau apă duce la degradarea sa.

De cele mai multe ori,  se fabrică în dimensiunile standard europene, respectiv 2800 x 2070 mm. Grosimea cea mai folosită este de 18 mm, însă se găsește și de 6, 8, 10, 12, 16, 25, 28, 32 mm. Dacă dorești plăci de PAL de alte grosimi decât cele standard, va fi nevoie de o comandă de minimum un palet, respectiv 30 de plăci.

Iată câteva dintre beneficiile folosirii PAL-ului pentru mobilier:

●       Are o suprafață mare gata finisată;

●       Este ieftin, prețul de pornire fiind de 25 lei/mp;

●       Este disponibil în foarte multe culori și nuanțe;

●       Se fabrică repede și se montează ușor;

●       Este mai ușor decât lemnul, deci poate fi mutat fără mare efort.

Totuși, există și câteva dezavantaje:

●       Prin expunerea la umiditate sau lumină naturală, se degradează mai repede decât lemnul;

●       Nu este potrivit pentru mobilierul de grădină, baie sau bucătărie;

●       Nu rezistă bine la șocurile fizice. Dacă este forțat, există un risc ridicat să se rupă. În general, plăcile de PAL mai groase au o rezistență mai mare.

4. Utilizări ale PAL-ului

Capacitatea mare de adaptare a PAL-ului îl face ideal pentru măsuțe de televizor, mese de cafea, biblioteci, dulapuri etc. De asemenea, poate fi folosit pentru lambriuri, uși, ramele ferestrelor, tavan sau podele.

În general, mobila din PAL are o durată de viață de cel puțin 2-3 ani, uneori, chiar și 5 ani, dacă nu este folosită intens.

5. Cum se întreține mobila din PAL

Mobila realizată din PAL se curăță cu soluții din comerț. Poți folosi atât soluții speciale pentru PAL, cât și alte produse de curățare. De exemplu, soluția pentru geamuri poate fi folosită cu succes pentru a îndepărta petele de grăsime de pe mobila din PAL.

Pentru lustruire, sunt necesare o soluție specială și o cârpă moale. Sunt de evitat soluțiile care conțin alcool, acizi, înălbitori sau substanțe abrazive.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

decembrie 2024
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031