"O investiție, este o investiție."
Contactează-ne: +40 745 958 584

Clădiri inteligente: top 3 cele mai avansate tehnologic

O dată cu avansul tehnologiei și arhitectura multor clădiri a beneficiat de sisteme mai complexe. Pe lângă faptul că tehnologia le-a permis arhitecților și constructorilor să edifice clădiri din ce în ce mai înalte, le-au și dotat cu tot felul de tehnologii inovatoare.

În articolul de azi voi vorbi despre top 3 clădiri inteligente și printre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic clădiri din lume.

1. Apple Park

Sursa foto:businessinsider.com

Această capodoperă a costat 5 miliarde de dolari și este sediul Apple. A fost visul lui Steve Jobs, dar nu a mai apucat să prindă nici măcar momentul în care a fost pusă „prima cărămidă”.

După ce presa a prezentat- o că arată ca un OZN, The Spaceship, este un adevărat complex tehnologic.

Apple Park respiră singur, iar asta se datorează sistemului de ventilație și de încălzire natural, care permite circulația liberă a aerului din exterior către interior și invers. De asemenea, are și un sistem natural de răcire a apei, care trece prin pereții săi. În acest fel, aerul cald de afară este atras în interior și răcit cu ajutorul acestui sistem. În acest fel, Apple folosește o cantitate mult mai mică de energie, decât dacă ar fi folosit sisteme de aer condiționat tradiționale.

Gigantul tehnologic vrea ca Apple Park să fie alimentat în totalitate cu energie regenerabilă, prin urmare, întregul acoperiș al clădirii este acoperit cu panouri solare, care pot produce până la 17MW de electricitate, asigurând până la 75% din necesarul întregului complex, în zilele cele mai însorite. Alți 4 MW de energie sunt produși cu ajutorul instalațiilor care folosesc combustibil bio și gaz natural.

O altă minune a tehnologiei este centrul de vizitatori, care dispune de un sistem avansat de realitate augmentată.

Era de așteptat ca o companie de tehnologie atât de mare precum Apple să dețină și una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic clădiri din lume.

2. Mercury City Tower din Moscova

Sursa foto:alexgfportfolio.blogspot.com

Mercury City Tower este una dintre cele mai înalte clădiri din Rusia și este situată în Districtul Internațional de Afaceri din Moscova.

Aceasta a fost construită în urma colaborării dintre arhitectul american Frank Williams și o echipă de ingineri ruși conduși de arhitectul rus Mikhail Posokhin. Construcția ei a început în 2006 și a fost finalizată în 2013, iar costurile s-au ridicat la 1 miliard de dolari, fiind în proprietatea magnatului rus Igor Kesaev.

Clădirea are 75 de etaje și oferă un spațiu util de aproape 174.000 mp, și iese în evidență din punct de vedere tehnologic pentru dotările sale.

Dispune de 29 de lifturi, dintre care două sunt de mare viteză (7 m/s), pentru a permite acces rapid oriunde în clădirea care oferă atât spații de birouri, cât și zone comerciale, restaurante, un centru de fitness, săli de conferințe și chiar apartamente de locuit modulare.

10 dintre lifturi sunt operate în sistem TWIN, adică pot opera câte două pe aceeași coloană. Fiecare lift dispune de motoare independente, care pot fi folosite atât pe verticală, cât și pentru deplasarea pe orizontală, ceea ce le permite mutarea de pe un puț de lift pe altul.

Clădirea dispune și de un sistem inteligent care reglează consumul de energie în funcție de necesar, în timp ce controlează și nivelul temperaturii ambientale, dar și modul de distribuție a apei calde în toată clădirea.

3. World Trade Center din Bahrain

Sursa foto: www.archilovers.com

Este primul zgârie nori din lume care a inclus și instalarea de turbine eoliene, pentru a-și genera singură o parte din necesarul de consum de electricitate.

Are o înălțime de 240 de metri, numărând 50 de etaje, iar în 2006 a obținut premiul LEAF pentru „Cel mai bun mod de utilizare a tehnologiei pe o scară largă”.

A fost recompensată și cu ”Premiul pentru design sustenabil”, oferit de către Arab Construction World.

BTWC, cum mai este alintată clădirea, este prima clădire inteligentă din Bahrain, integrând sisteme smart de management.

Construită sub forma a două turnuri gemene, legate de trei poduri suspendate, cu o lungime de 30 de metri, de care sunt prinse trei turbine eoliene, care generează 225 KW fiecare.

Clădirea dispune de mai multe sisteme de răcire a apei, sisteme inteligente de recuperare a căldurii, sisteme de iluminat care eficientizează consumul de energie.

Lasă un Mesaj

Adresa ta de email nu va fi afișată.

Calendar

decembrie 2024
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031